skip to Main Content

Repair Cafés zijn niet alleen het domein van koffieapparaten, stofzuigers en broeken. Ook haperende bladblazers, broodbakmachines en airfryers komen er op tafel, evenals sieraden en rollators. Dat blijkt uit een analyse van bijna 14.000 reparaties.

Repair Café International analyseerde de gegevens die in 2019 werden ingevoerd in de RepairMonitor, de online tool waarmee vrijwilligers van Repair Cafés sinds 2017 hun reparatiegegevens verzamelen. Het ging om data van 67 Repair Cafés in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en België. De gegevens zijn vergeleken met die uit 2018 en 2017.

Gemak en comfort
“De producten in de RepairMonitor zeggen iets over het dagelijks leven van mensen in de westerse wereld”, schrijft Repair Café International in het analyserapport. Volgens directeur Martine Postma wijzen ze op het hoge welwaartsniveau en het gemak en comfort dat mensen in westerse landen zich breed kunnen permitteren.

“Dat staat op gespannen voet met het streven naar een duurzame toekomst”, zegt Postma. “Neem een product als de bladblazer. Het is mooi als mensen met een kapotte bladblazer naar het Repair Café gaan in plaats van een nieuwe te kopen. Maar als je echt duurzaam en milieubewust wilt leven, kun je er beter helemaal geen kopen en gewoon met een hark de tuin in gaan. Op dat punt – dingen niet kopen, dingen niet doen – is nog een grote slag te maken.”

63 procent van reparaties is succesvol
Van alle geanalyseerde reparaties uit 2019 was 63 procent succesvol; iets minder dan in 2017 en 2018 (in beide jaren 65 procent). “Maar nog altijd wordt een ruime meerderheid van de kapotte spullen in het Repair Café met succes hersteld”, reageert Postma. Bij elektrische en elektronische producten is het slagingspercentage lager (53 procent), maar bij niet-elektr(on)ische fors hoger (85 procent).

Repareren heeft dus zin. In de transitie naar een circulaire economie moet het daarom zo veel mogelijk worden gestimuleerd, concludeert Repair Café International in het rapport. “Repair Cafés zijn daarbij cruciaal”, meent Postma. “Zij worden bevolkt door kundige vrijwilligers die hun buurtgenoten als geen ander enthousiast kunnen maken voor repareren.”

Vervangende onderdelen niet voorhanden
In het rapport is ook gekeken naar belemmeringen voor reparatie. De meest genoemde belemmering is het niet voorhanden zijn van vervangende onderdelen. Ook lukt het vaak niet om een voorwerp open te maken. Andere veel genoemde belemmeringen zijn: repareren is te duur, kost te veel tijd, het voorwerp is te zeer versleten of het voorwerp is in algemene zin niet te repareren.

Veel voorkomende producten en merken
De top tien van veel voorkomende producten in het Repair Café is nauwelijks veranderd ten opzichte van 2017 en 2018. Het koffieapparaat was, net als in 2018, het meest geregistreerde product. De top tien bestond verder uit broeken, stofzuigers, lampen, fietsen, klokken, computers/laptops, radio’s en jassen. Op radio’s na waren dat ook in 2018 de populairste producten.

De meest voorkomende merken in de RepairMonitor 2019 zijn Philips, Sony, Bosch, Tefal, Miele, Nespresso, Samsung, HP, Black & Decker en Siemens. Alleen de laatste twee zijn in 2019 nieuw in de top tien.

Meer informatie en meedoen
Meer weten? Download het gehele rapport en/of de samenvatting. Bekijk ook de complete dataset 2017-2019 waarop de analyse is gebaseerd. Alle figuren die in het rapport staan, zijn ook in een afzonderlijk document beschikbaar.

Wil jij ook data gaan verzamelen via de RepairMonitor? Meld jouw Repair Café nu aan!

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top