skip to Main Content

Ook in Amsterdam-West gaat het Repair Café door! Dit jaar worden vier repareerbijeenkomsten gehouden in Buurtcentrum De Havelaar. De data zijn nog niet bekend. “Daar hopen we zo snel mogelijk afspraken over te maken”, zegt organisator Martine Postma.

Amsterdam-West had in oktober 2009 de primeur met het allereerste Repair Café van Nederland. Na die succesvolle middag was het duidelijk dat er in de buurt animo is voor een vervolg. Dat werd kort geleden nog eens bevestigd, toen het Repair Café een van de prijzen voor het beste wijkidee won.

Betrokkenheid
De wijkideewedstrijd is bedoeld voor initiatieven die de sociale cohesie bevorderen en de betrokkenheid van bewoners bij hun buurt vergroten. “Dat doet het Repair Café allebei”, vertelt Postma. “Het brengt buurtbewoners met heel verschillende achtergronden en vaardigheden bij elkaar op een evenement waar voor iedereen iets te doen is, en waar altijd een onderwerp is om over te praten. Daarnaast maakt het repareren van kapotte spullen mensen betrokkener bij de wereld om hen heen. Het maakt mensen bewust van consumptiegedrag dat eigenlijk heel raar is. Namelijk dat we het normaal vinden om dingen weg te gooien zodra ze een mankementje gaan vertonen. Terwijl de meeste van die dingen na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn.”

Essentieel onderdeel
Postma vindt dat aandacht voor repareren een essentieel onderdeel van een duurzame samenleving is. “Door dingen te repareren in plaats van ze weg te gooien en iets nieuws te kopen, kunnen we de CO2-uitstoot beperken. Want bij het produceren van nieuwe goederen, en het recyclen van oude, komt CO2 vrij. Verder gaan we door te repareren zorgvuldiger om met de grondstofvoorraden op de wereld. En dat is hard nodig.”

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top