
De pilot met de Reparatiemonitor loopt nu een halfjaar. Hoog tijd om een eerste, voorzichtige balans op te maken.
Tien Nederlandse Repair Cafés doen mee aan de pilot. Zij hebben de afgelopen maanden in totaal 715 reparaties ingevoerd in het online-systeem dat Repair Café International ontwikkelt. Met de Reparatiemonitor onderzoeken we welke producten Repair Cafés het vaakst repareren en wat daarbij komt kijken. Zo willen we meer zicht krijgen op de repareerbaarheid van de spullen in ons dagelijks leven. Dat moet leiden tot beter repareerbare producten, die passen in de circulaire economie.

Fiets is het populairst
Uit de reparaties die tot nu toe zijn ingevoerd, kunnen we al een aantal conclusies trekken. Zo is het gemiddelde slagingspercentage in de pilotgroep bijna 70 procent.
Het voorwerp dat je in het Repair Café het vaakst tegenkomt, blijkt de fiets te zijn. Een verrassend resultaat. Het slagingspercentage bij de fietsen ligt ook fors hoger dan het gemiddelde, namelijk op 89 procent!
Bij stofzuigers – het op een na populairste product in het Repair Café – was dat percentage precies gemiddeld: van de 42 reparaties waren er 28 succesvol, oftewel 67 procent.
Elektrisch huishoudelijk
De productcategorie elektrisch huishoudelijk is in de Reparatiemonitor het sterkst vertegenwoordigd: 34 procent van de reparaties valt hierin. Daarna volgen fietsen (20 procent), overige producten (10 procent, dit zijn lampen, klokken, serviesgoed etc.), naai- en herstelwerk (9,5 procent) en hifi- en geluidsapparatuur (bijna 7 procent). Ook de categorie gereedschap scoort bijna 7 procent. Computers en telefoons scoren 6,5 procent.
Na de zomer verder
De Reparatiemonitor draait nu in een 1.0-versie. Maar onze developer blijft de komende tijd aan het systeem bouwen. We willen na de zomer bijvoorbeeld de resultaten nog beter ontsluiten, zodat alle deelnemers het systeem eenvoudig kunnen doorzoeken om zo van elkaar te leren. Aan het eind van het jaar willen we een systeem hebben waarmee we in principe uit de voeten kunnen. Samen met Natuur & Milieu gaan we dan ook nadere conclusies trekken, waarmee we de publiciteit zullen zoeken. We hopen tegen die tijd ook iets te kunnen zeggen over merken, veel voorkomende problemen etc.
Meedoen?
In 2018 breiden we het aantal gebruikers van de Reparatiemonitor uit tot enkele tientallen. Wil jij ook je reparatiegegevens gaan invoeren? Meld je dan nu vast aan!
Dit bericht heeft 0 reacties