skip to Main Content

Veel Repair Cafés hebben de afgelopen maanden ervaring opgedaan met online-sessies. Repareerhulp op afstand is tijdens de lockdown een goed alternatief gebleken voor echt samen repareren. Zo goed zelfs, dat velen er ook na de coronacrisis mee door willen gaan.

Internationale uitwisseling

Een van de voordelen van online-sessies is dat je ook kennis en ervaring kunt uitwisselen met mensen buiten je eigen kring. Dus ook met reparateurs aan de andere kant van de wereld. Door deze internationale uitwisseling kan de vrijwillige reparatiesector zichzelf enorm versterken. Dat is hard nodig!

Graag informeren we ons netwerk daarom over twee platforms die ook na de coronacrisis willen doorgaan met online-repareersessies. Beide staan open voor deelnemers uit de hele wereld. Ook jij kunt je aanmelden! Hetzij om advies te krijgen bij een reparatie die jij wilt uitvoeren, hetzij om anderen te helpen met jouw advies.

RepairCafe.TV

Uit de Amerikaanse staat North Carolina komt het platform RepairCafe.TV. Dit is een initiatief van Don Fick, organisator van Repair Café North Carolina. RepairCafe.TV verzamelt links naar online-repareersessies wereldwijd. Op dit moment bevat de kalender zes sessies, bijna allemaal georganiseerd door Repair Café North Carolina zelf. Wie een reparatievraag heeft, of wil meedoen als expert, kan zich voor elke sessie aanmelden.

Don Fick (boven, midden) lanceerde RepairCafe.TV in april 2020

Veel nu geplande sessies worden gehouden als het in North Carolina avond is. In Europa is het dan midden in de nacht. Voor veel Europeanen zal het dus lastig zijn om bij deze sessies aan te haken. Don hoopt daarom dat reparateurs uit andere tijdzones hun online-sessies ook bij RepairCafe.TV willen aanmelden. Bedoeling is dat er zoveel sessies op de kalender staan, dat er voor iedereen een geschikt moment tussen zit.

Aanmelden

Wil je een bestaande sessie bijwonen? Meld je hiervoor dan aan via RepairCafe.TV.
Wil je jouw online-sessie publiceren via RepairCafe.TV? Stuur dan een bericht naar Don Fick. Hij publiceert doorgaans binnen een dag en helpt je verder.

Virtuele Fixit Clinics

Naast RepairCafe.TV zijn er ook virtuele Fixit Clinics. Fixit Clinics in de Verenigde Staten is een initiatief van Peter Mui. Hij organiseert zijn clinics al een jaar of tien op steeds meer plaatsen in de VS. Via Zoom heeft hij de afgelopen maanden zeven virtuele meetings gehouden (die overigens ook worden aangekondigd op RepairCafe.TV).

Peter Mui (linksonder) is al tien jaar actief met zijn Fixit Clinics

“Virtuele Fixit Clinics spelen in op de beste aspecten van repareren op afstand”, zegt Peter vanuit Californië. “Ze kunnen een groot aantal reparateurs bij elkaar brengen, ze maken het mogelijk om te repareren op plaatsen waar geen lokaal Repair Café of soortgelijk initiatief is, en ze bieden een mogelijkheid om spullen te repareren die te groot zijn om naar een Repair Café te vervoeren.”

Virtuele Fixit Clinics worden gepland op momenten dat zo veel mogelijk mensen waar ook ter wereld aanwezig kunnen zijn. De meetings tot nu toe zijn bijgewoond door meer dan zeventig mensen, uit diverse Amerikaanse staten, maar ook uit het VK, Frankrijk, Zweden, India, België en Nederland.

Ook naaimachineproblemen kunnen tijdens een Virtuele Fixit Clinic worden opgelost

Peter wil een ‘global village’ van vrijwillige reparateurs opbouwen. “Terwijl we van elkaar leren ontstaan er vriendschappen tussen reparateurs wereldwijd”, zegt hij. Hij nodigt alle mogelijke repareergezelschappen uit om de Virtuele Fixit Clinics mee te organiseren: “We willen graag meer lokale repareer-communities in de spotlights zetten. We documenteren de events ook en registreren wat voor voorwerpen er langskomen. Zo wordt de Virtuele Fixit Clinic niet alleen een nuttige bijeenkomst waarop reparateurs elkaar helpen, maar ook een show die leuk is om live bij te wonen.”

Meedoen

Meedoen aan een Virtual Fixit Clinic? Dat is heel eenvoudig:
– Mensen die advies willen krijgen bij hun thuisreparatie kunnen zich aanmelden als deelnemer.
– Reparateurs die advies willen geven bij reparaties van anderen (of eerst alleen als toeschouwer willen meedoen) kunnen zich aanmelden als ‘fixit coach’.

Deel je ervaring met online repareren

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met online repareren. Wil jij hierover iets kwijt? Scroll dan naar beneden en laat een reactie achter. Dank je wel!

Dit bericht heeft een reactie

  1. Ian, Repair Café doesn’t supply parts. If you need advice on ordering parts, just sign up for our forum and post your question over there.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top