skip to Main Content

Ruim vijftig vrijwilligers van Repair Cafés in Noord-Brabant waren op woensdag 17 april bijeen in Uden. Daar organiseerde Repair Café Uden een regionaal evenement onder het motto ‘inspireren, kennismaken en verbinden’. Na een plenaire start konden de deelnemers twee rondes van workshops volgen, met onderwerpen als leren van elkaar, het betrekken van jongeren en ‘hoe versterken we de repareerbeweging?’.

Meer samenwerking tussen Repair Cafés in de regio

Annie van Genugten hoopt dat de Repair Cafés in Noordoost-Brabant meer gaan samenwerken

“Onze bedoeling is de krachten in de regio te bundelen”, vertelde Annie van Genugten van Repair Café Uden in een reportage van de regionale tv-zender DTV Nieuws. “We willen bijvoorbeeld kijken: hoe kunnen we meer naar elkaar verwijzen? Want deskundigheid die het ene Repair Café niet heeft, zoals klokkenmaken, die heeft het andere misschien juist wel.” Annie droomt ook van een campagne om repareren in de regio te bevorderen. “Zoiets als ‘Noordoost-Brabant repareert’.”

Op het event was ook Paul Bekkers aanwezig, techniekdocent aan het Koning Willem 1 College voor mbo in Veghel. Hij startte vorig jaar een Repair Café met studenten. “Dat gaat heel goed”, vertelde Paul. “We werken nu met vier studenten die de repair-skills heel goed in zich hebben. We krijgen apparaten van buiten aangeboden om te repareren, zoals koffieapparaten en andere huishoudelijke apparatuur. Maar ook collega’s van school brengen kapotte spullen, en soms nemen de studenten zelf iets mee om te repareren.”

Repair Cafés op school ook in Den Bosch, Oss en Cuijk?

Paul Bekkers wil repareren opwaarderen tot een keuzedeel in het hele mbo

Paul wil het Repair Café uitrollen naar andere locaties van het Koning Willem 1 College. “Zoals Den Bosch en Oss, mogelijk zelfs in Cuijk. Daar willen we ook Repair Cafés gaan starten met onze eigen studenten.” Maar Paul mikt nog hoger: hij is een initiatief gestart om van repareren een keuzedeel te maken in het hele mbo. Dat is volgens Paul hard nodig, want veel jongeren leren van huis uit niets meer over repareren. “Ook hun ouders hebben het al niet meer geleerd.” Toch wanhoopt hij niet. “Een van de belangrijkste eigenschappen die je moet hebben om te kunnen repareren, is nieuwsgierig zijn.”

Meer informatie

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top