skip to Main Content

De noodzaak om meer te gaan repareren en minder weggooien wordt steeds breder gevoeld. Op 1 februari besteedde het tv-programma Nieuwsuur aandacht aan het onderwerp. Eerder op de dag had het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) al gepleit voor dwingende maatregelen om de levensduur van producten te verlengen.

Algemeen recht op reparatie

In Nieuwsuur sprak Martine Postma van Repair Café International zich uit voor een algemeen recht op reparatie. “Dus niet alleen voor professionele reparateurs, maar ook voor consumenten. Als je een product hebt gekocht, dan is het van jou en dan zou je het moeten kunnen repareren. Ook na vijf jaar.”

Volgens Martine wordt reparatie enorm belemmerd doordat producten niet goed open kunnen. 

Henk Bos van inzamelorganisatie WEEE Nederland leidde de verslaggever van Nieuwsuur rond in een hergebruikcentrum in Boxtel, waar afgedankt witgoed wordt opgeknapt voor kringloopwinkels. De werknemers zijn vaak verbaasd wat er binnenkomt, vertelde Henk. “Wasmachines van nog geen vijf jaar oud, met slechts een klein mankement. Sommige apparaten worden al weggegooid als de slang verstopt zit.”

Steeds meer elektrisch en elektronisch afval

Door zulk gedrag is de berg elektrisch en elektronisch afval de afgelopen decennia enorm gegroeid. In 1995 werd per Nederlander ruim 10 kilo producten met een stekker of batterij weggegooid; in 2019 was dat meer dan twee keer zoveel: bijna 24 kilo.

De Europese Commissie wil dat veranderen. Europa komt later dit jaar met plannen om reparatie en hergebruik te stimuleren. Burgers en organisaties mogen tot 5 april feedback op de plannen geven.

PBL: repareerbaarheid van producten moet beter

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) meent dat dwingende maatregelen nodig zijn. Het instituut, dat overheidsbeleid analyseert, benadrukt in zijn jaarlijkse voortgangsrapportage dat circulaire economie breder is dan recycling. “Beleid is nodig dat inzet op anders produceren en consumeren en op het verlengen van de levensduur van producten, bijvoorbeeld door de repareerbaarheid en het hergebruik van onderdelen te verbeteren.”

Dit soort beleid krijgt in het coalitieakkoord van de nieuwe regering geen expliciete aandacht, maar is volgens het PBL wel noodzakelijk. Nederland wil in 2050 een volledig circulaire economie zijn. Dat doel is het afgelopen jaar geen stap dichterbij gekomen: de omvang van circulaire bedrijfsactiviteiten is gelijk gebleven, schrijft het PBL.

Meer informatie

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top