skip to Main Content

Repair Café Nieuw-Lekkerland gaat een nieuwe werkwijze uitproberen om meer spullen te kunnen repareren. Vanaf nu zijn bezoekers niet meer alleen welkom tijdens de openingsuren van het Repair Café. Ze kunnen kapotte voorwerpen nu de hele week voor reparatie afgeven bij de balie van het plaatselijke Kringloopplein. Met deze nieuwe brenglocatie voor afgedankte en herbruikbare goederen wil Nieuw-Lekkerland bijdragen aan een duurzamere samenleving.

Reparateurs van het Repair Café gaan de spullen vervolgens tegen een vrijwillige bijdrage repareren, waarna de eigenaar het voorwerp weer kan ophalen. De reparaties zullen zoveel mogelijk worden uitgevoerd met gebruikte materialen.

Eigenaar niet altijd bij reparatie aanwezig

In de nieuwe werkwijze zijn de eigenaars van de kapotte voorwerpen niet altijd bij de reparatie aanwezig. Zulke initiatieven kunnen vaak rekenen op kritische reacties uit het Repair Café-netwerk. In het Repair Café is juist het contact met de eigenaar van het kapotte voorwerp cruciaal. Doordat mensen de reparatie bijwonen en zelf meehelpen, leren ze over de werking van het product, krijgen ze tips over noodzakelijk onderhoud en zien ze de waarde van een voorwerp weer in. Ook ervaren ze hoe leuk en nuttig repareren is. Dit alles motiveert voor een duurzamer leefpatroon.

“Toch moet je ook realistisch zijn”, zegt Martine Postma van Repair Café International. “Repair Cafés zijn niet altijd voor iedereen een optie. Niet iedereen kan het in zijn dag inpassen om een uur of langer in het Repair Café te komen zitten. Ook zijn veel Repair Cafés maar een keer per maand open. Als jij dan niet kunt, dan houdt het op. Dat is jammer.”

Nieuwe service maakt repareren breder toegankelijk

“Daarom is het heel goed dat reparateurs, zoals in Nieuw-Lekkerland, naast het reguliere Repair Café ook nadenken over andere reparatiediensten. Zo kunnen we het aanbod op het gebied van repareren vergroten en voor meer mensen toegankelijk maken. Dat is nodig met het oog op de circulaire economie.”

Martine benadrukt dat andere reparatiediensten niet in de plaats zullen komen van Repair Cafés: “Het is echt én-én. Naar het Repair Café ga je voor hulp, advies en ontmoeting. Daar doe je een unieke ervaring op. Dat kan heel goed bestaan naast andere reparatiediensten die dat sociale aspect niet hebben. Waar het om gaat, is dat de reparatie-infrastructuur net zo rijk en divers wordt als de infrastructuur voor nieuwe producten. Reparatie zou altijd, overal, op allerlei manieren toegankelijk moeten zijn. Pas dan kunnen we concurreren met de eindeloze stroom nieuwe producten.”

Dat is precies wat Repair Café Nieuw-Lekkerland wil bereiken. “Veel producten zijn met een paar kleine handelingen te repareren”, reageert organisator Jan Simons. “Het is zonde als die worden weggegooid alleen maar omdat mensen geen tijd hebben om naar het Repair Café te komen. Met deze nieuwe service willen we het voor meer mensen aantrekkelijk maken om spullen te laten repareren. Want we hebben al genoeg afval.”

Kom langs op het Kringloopplein

Het Kringloopplein is iedere dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Repair Café Nieuw-Lekkerland zelf is open op woensdag in de even weken van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Beide zijn gevestigd aan de Ambachtsweg 2 in Nieuw-Lekkerland.

Kringloopplein Nieuw-Lekkerland (foto: Kobalt Fotografie)

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Wat deze Rc nu aan het doen is is in Rc Hoekse waard al vanaf het begin al mogelijk.
  Wij hebben elke maandagmorgen een ruimte ter beschikking waar we reparaties uitvoeren die op Zaterdag te veel tijd gekost zouden hebben en waar we op dat tijdstip geen onderdelen beschikbaar hadden.
  Nu is dat ivm corona even op een laag pitje gezet
  P M Visser REPIET

 2. Dag, klinkt als een goed idee.

  Ik zit zelf alleen met een afwasachine en zelf met een fysieke beperking. Ik zie dus echt geen kans deze langs te brengen.. elektrice cirquit schijnt op hol te zijn en dus maakt ie zijn programma niet af. Zou heel graag zelf dit willen oplossen. Maar weet er niets van. Durf m wel open te schroeven, maar dan? Zou skype begeleiding, een optie zijn? Hoor het graag. Groet Chantal. Amsterdam.

  1. Hoi Chantal, ik heb in het verleden diverse keren mijn eigen vaatwasser weer aan de praat gekregen. Vaak met adviezen via Youtube of Google.
   Als hij geen garantie meer heeft is het nuttig om eerst zelf wat dingen te proberen.
   Ik kan met je meedenken. Alleen weet ik niet hoe ik contact met je kan opnemen. Misschien jij wel?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top