skip to Main Content

ChristenUnie en D66 hebben opnieuw Kamervragen gesteld over het recht op reparatie. Aanleiding is het artikel hierover in het Financieele Dagblad (FD) van 28 februari. Hierin zegt Repair Café-reparateur Philip Leenman (Repair Café Bussum) dat repareren vooralsnog duur en onaantrekkelijk blijft, ondanks nieuwe Europese regels die sinds 1 maart van kracht zijn. Kamerleden Carla Dik-Faber (CU) en Jessica van Eijs (D66) willen van demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven weten of zij dat beeld deelt.

Vooral professionele reparateurs profiteren

Volgens de nieuwe regels van de EU komen er onder meer minimumtermijnen voor de levering van reserveonderdelen. Ook krijgen reparateurs betere toegang tot reparatie-informatie, zoals elektrische schema’s en professionele handleidingen.

“De nieuwe regels zijn vooral bedoeld voor professionele reparateurs, daar vallen wij niet onder”, legt Philip in het FD uit. Hij wijst erop dat professionele reparateurs ook nu al betere toegang hebben tot onderdelen en informatie. “Vaak zijn het serviceorganisaties van de fabrikanten zelf.”

‘Recht op reparatie moet voor iedereen gelden’

Martine Postma van Repair Café International noemt de nieuwe Europese richtlijn ‘echt een eerste stap’. “Wij vinden dat ook Repair Café-vrijwilligers en gewone consumenten ervan zouden moeten profiteren. Iedereen moet het recht op reparatie hebben.”

Iedereen moet het recht hebben om zijn eigen spullen te repareren, vindt Repair Café International.

ChristenUnie en D66 vragen aan Stientje van Veldhoven of zij bereid is vrijwillige reparateurs dezelfde toegang tot reparatie-informatie en reserveonderdelen te geven als professionele reparateurs.

Langjarige steun voor Repair Café International

Ook willen ze dat de staatssecretaris onderzoekt hoe Repair Café International langjarig financieel kan worden ondersteund. De non-profitorganisatie kan dit jaar nog aanspraak maken op overheidssubsidie, maar volgend jaar niet meer. Dat is een rechtstreekse bedreiging voor het voortbestaan van de stichting, die als enige organisatie in Nederland zich expliciet inzet voor het bevorderen van repareren, het ondersteunen van bestaande Repair Cafés en het helpen opstarten van nieuwe Repair Cafés.

Meer lezen

 

 

Back To Top