skip to Main Content

Stel, je bent elektromonteur. Maar je hebt geen geld voor goed gereedschap. Of je volgt een opleiding tot naaister, maar je school heeft nauwelijks naaimachines. In Afrika komt dit veel voor. Gered Gereedschap ondersteunt vakmensen en -opleidingen aldaar door gebruikt gereedschap uit Nederland te doneren.

Veel mensen met een uitpuilende gereedschapskist doneren overtollig gereedschap aan het plaatselijke Repair Café. Maar je kunt ook een deel inleveren bij één van de 350 inzamelpunten van Gered Gereedschap. Vele zijn ondergebracht bij een Praxis Bouwmarkt, een Wereldwinkel of ijzerwarenzaak. De vrijwilligersorganisatie zorgt ervoor dat al het gereedschap – na een eventuele opknapbeurt – bij elkaar komt voor verscheping naar diverse Afrikaanse landen, zoals Ghana, Kenya en Rwanda.

Van Limburg naar Afrika
Jaarlijks vinden ongeveer 300.000 stukken gereedschap via Gered Gereedschap hun weg naar Afrika. Van schroevendraaiers en hamers tot naaimachines, cirkelzagen en metaal- of houtdraaibanken. Ook specifiekere hulpmiddelen worden ingescheept. Zo doneerde Marcel Oehlen van Repair Café Venlo-Zuid een groot deel van zijn vaders schoenmakersuitrusting aan Gered Gereedschap.

De spullen waren bewaard gebleven sinds Marcels vader zijn werk in 1993 op 75-jarige leeftijd neerlegde. Ook na diens overlijden, in 2004, bleef het gerei opgeslagen in de schuur van zijn woning. Totdat Marcels broer die ruimte een paar jaar geleden in gebruik wilde nemen. Marcel vond dat het gereedschap van zijn vader via Gered Gereedschap een mooie bestemming zou krijgen. “Mijn vader zou er ook achter hebben gestaan”, veronderstelt de schoenmakerszoon. Wie weet heeft de Kameroense schoenmaker Nsungnying het vak ermee geleerd in het SHUMAS-revalidatiecentrum.

Gered Gereedschap en Repair Café
Naast particulieren doneren ook organisaties, waaronder meerdere Repair Cafés, gebruikt gereedschap aan Gered Gereedschap. Repair Café Tilburg-Centrum fungeert zelfs als inzamelpunt. Andersom helpt Gered Gereedschap Repair Cafés als ze om gereedschap verlegen zitten. Repair Café Tilburg-Centrum bijvoorbeeld, dankt zijn fietsgereedschap aan de organisatie. Repair Café Utrecht-Oost is zeven jaar geleden zelfs met een complete inventaris van Gered Gereedschap gestart.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top