skip to Main Content

Op de valreep van het nieuwe jaar hebben negentien gemeenten een subsidie ontvangen voor het opzetten of verder uitwerken van een circulair ambachtscentrum.

Een circulair ambachtscentrum is een samenwerkingsverband tussen een kringloopwinkel, Repair Café of andere reparatiedienst, de plaatselijke milieustraat en (een) onderwijsinstelling(en). De samenwerking moet leiden tot meer producthergebruik, minder onnodig weggooien van grondstoffen en meer lokale, groene banen.

Dertig nieuwe aanvragen

In 2019 kregen al vijftien Nederlandse gemeenten subsidie voor het opzetten van een circulair ambachtscentrum, in 2020 waren dat er zelfs 44. Dit jaar werden dertig plannen ingediend. De aanvragen zijn beoordeeld door een onafhankelijke jury, bestaande uit vertegenwoordigers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland, NVRD en Stichting Repair Café. De negentien best beoordeelde plannen krijgen een subsidie van maximaal € 50.000.

Transitie naar circulaire economie

Uiteindelijk moet er een landelijk dekkend netwerk aan Circulaire Ambachtscentra ontstaan in Nederland. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil daarmee de transitie naar een circulaire economie versnellen. Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050.

Circulaire ambachtscentra moeten een landelijk dekkend netwerk gaan vormen.

Meer lezen

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top