Het is een vraag waar veel mensen niet graag over nadenken: wat gebeurt er met mijn bezittingen na mijn overlijden? Toch is het goed om daar op tijd bij stil te staan en een weloverwogen beslissing te nemen. Via je nalatenschap kun je er namelijk aan bijdragen dat er ook na jouw overlijden wordt doorgewerkt aan de doelen die jij belangrijk vindt.
Als jij deze pagina nu leest, dan kunnen we ons voorstellen dat jij je betrokken voelt bij het onderwerp repareren. Misschien zou je – net als wij – graag willen dat repareren in de toekomst weer helemaal normaal wordt en dat mensen met reparatiekennis de waardering krijgen die ze verdienen. Dat kinderen – op school en thuis – weer leren repareren en dat goed repareerbare voorwerpen overal beschikbaar zijn.
Repair Café International is dankbaar voor iedere gift
Voor die doelen zet Repair Café International zich elke dag in. Wil jij ons daarbij steunen? Denk er dan eens over na om een gift aan onze stichting op te nemen in je testament. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als je al een testament hebt, kun je je notaris vragen om een aanvullend testament te maken met daarin jouw toevoeging. Als je nog geen testament hebt, is het hoe dan ook een goed idee om er een op te stellen.
We zijn dankbaar voor iedere gift, groot of klein. Repair Café International heeft de ANBI-status. Goede doelen met die status zijn vrijgesteld van erfbelasting. Zo weet je zeker dat 100 procent van datgene wat je aan de stichting wilt nalaten, ook echt bij ons terechtkomt.
Meer weten over nalaten aan Repair Café International
Wil je meer weten? Lees dan hieronder het gesprek dat Martine Postma, oprichter van de stichting, voerde met Peter Heijink. Peter is een reparateur in hart en ziel. Toen hij kort geleden zijn testament herzag, kwam hij op het idee daarin een legaat op te nemen voor Repair Café International. Peter was bereid om zijn beweegredenen daarvoor op onze website uit te leggen. Onderaan deze pagina staan ook diverse informatieve links.
Peter Heijink: “Door Stichting Repair Café via mijn testament te steunen kan ik ook na mijn overlijden voor de natuur zorgen.”
‘Repareren is voor mij een levensstijl’ – in gesprek met Peter Heijink
Martine Postma: “Peter, wat bijzonder dat we dit gesprek hebben. Kun je vertellen wat repareren voor jou betekent?”
Peter Heijink: “Repareren is voor mij een levensstijl. Ik zie het als een spel: ontdekken hoe iets werkt, waar het probleem zit en wat een voorwerp nodig heeft om weer te kunnen functioneren. Het geeft mij veel voldoening om daarmee bezig te zijn. Daarnaast baren de problemen rond het klimaat en de uitputting van de aarde mij grote zorgen. Ik zie dat veel van die problemen voortkomen uit onze eenzijdige relatie met materie. De néémzijde van die relatie is meer dan voldoende ontwikkeld, getuige de overvloed aan spullen. Aan de gééfkant is nog wel wat werk te doen.”
Martine: “Wat bedoel je daar precies mee?”
Peter: “Ik bedoel dat onze relatie met de natuur niet in balans is. We nemen van de aarde, maar geven onvoldoende terug. Door te repareren probeer ik het mijne te doen om de balans met de natuur te herstellen. Daarom draag ik het Repair Café al jaren een warm hart toe. En specifiek ook jouw stichting, omdat die zich ervoor inspant dat we op veel grotere schaal gaan repareren.
“Uit jouw berichten weet ik hoe lastig het is om het werk van de stichting structureel bekostigd te krijgen. Projectsubsidies steunen niet het dagelijkse werk van de stichting om het gedachtengoed van Repair Café verder te verspreiden en bestaande Repair Cafés te ondersteunen. Terwijl dat wel nodig is om dit initiatief in de toekomst levend te houden.
“Dat alles heeft me aan het denken gezet. Zo kwam ik op het idee om in mijn testament een legaat op te nemen voor Repair Café International – een unieke organisatie die zich ervoor inzet dat reparatiekennis in de toekomst behouden blijft, dat mensen gaan repareren en dat dit onderwerp op de agenda blijft. Door zo’n organisatie via mijn testament financieel te steunen kan ik ook na mijn overlijden voor de natuur zorgen.”
Martine: “Eigenlijk leg je hiermee uit hoe geld betekenis kan krijgen.”
Peter: “Geld is in mijn ogen een noodzakelijk kwaad. Het interesseert me niet heel veel. Ik leef eenvoudig en heb weinig nodig. Tegelijkertijd zie ik dat geld belangrijk is omdat je daarmee ontwikkelingen in de samenleving kunt sturen. Als ik me afvraag: ‘Wat vind ik nu echt waardevol, en in welke richting zou ik de samenleving willen sturen?’, dan kom ik hierop uit.”
Martine: “Dank je wel dat je dit op onze website wilde delen.”
Meer informatie
- Lees over de mogelijkheden om na te laten aan een goed doel
- Lees meer over de vrijstelling van erfbelasting voor ANBI’s
- Lees meer over de eisen aan een testament
- Bekijk onze video waarin we uitleggen waarom Repair Café International donaties nodig heeft
- Lees ook hoe je bij leven fiscaal voordelig kunt schenken aan Repair Café International