skip to Main Content

Heb je problemen met jouw naaimachine? Dan is het tijd om langs te gaan bij een Repair Café. Naaimachines zijn vaak heel goed te repareren: 73 procent van de naaimachines die naar het Repair Café worden gebracht, wordt met succes gerepareerd. Dat blijkt uit de RepairMonitor, de online tool waarmee Repair Café-reparateurs hun reparatiegegevens bijhouden.

Meest voorkomende problemen met naaimachines

Naaimachines werken vaak niet doordat mensen ze niet op de juiste manier gebruiken. Dat blijkt wel uit de top 5 van meest voorkomende naaimachineproblemen in de RepairMonitor:

 1. Draadspanning te hoog of te laag
 2. Spoel kapot of in de war
 3. Naald zit vast of moet worden afgesteld
 4. Moet worden schoongemaakt of geölied
 5. Tandwiel kapot

Gelukkig zijn in de meeste Repair Cafés naaimachinespecialisten aanwezig. Zij hebben veel verstand van de juiste instellingen en kunnen je helpen om jouw naaimachine te repareren.

Bij bijna de helft van alle reparaties (49%) beoordeelden Repair Café-reparateurs de repareerbaarheid van de naaimachine met een 7 of hoger (op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 het best is). Slechts bij slechts 11 procent van de geregistreerde naaimachinereparaties kon de reparateur het probleem niet oplossen. In 16 procent van de gevallen werd de naaimachine “half gerepareerd”. In zulke gevallen kreeg de eigenaar advies over hoe hij/zij het probleem zelf thuis kan oplossen, of welke reserveonderdeel nodig is om de reparatie te kunnen afronden.

Naaimachines van Singer, Pfaff en Husqvarna populair

Volgens de gegevens in de RepairMonitor komen mensen vooral langs met naaimachines van Singer, Pfaff en Husqvarna (zie Figuur 1). Ook modellen van de merken Toyota en Lewenstein zijn populair.

Figuur 1: Top 5 naaimachinemerken die in het Repair Café voorkomen, volgens de RepairMonitor

Oplossingen voor problemen met naaimachines

Als een naaimachine met succes werd gerepareerd, werd in veel gevallen een van de volgende handelingen uitgevoerd:

 1. Naaimachine schoonmaken en oliën
 2. De juiste draadspanning kiezen
 3. Afstellen en uitleg geven
 4. Voetpedaal repareren
 5. Onderdelen zoals spoelen en tandwieltjes vervangen

Met een mechanische naaimachine is de kans dus groot dat deze bij een Repair Café gerepareerd kan worden.

Je naaimachine op de juiste manier instellen

Repair Café Nieuwegein heeft een naaimachinespecalist: vrijwilliger Marieke. “Vaak weten mensen niet hoe ze stiksels moeten doen”, vertelt zij. Volgens Marieke rijgen mensen de draad uit onwetendheid vaak verkeerd in. De handleiding van de naaimachine of internet kunnen hierbij uitkomst bieden. Zorg ervoor dat je boven en onder hetzelfde garen gebruikt en dat je de draad altijd opnieuw spant voordat je gaat naaien. Gebruik altijd de juiste naald en zorg dat deze schoon is. Een goede naald is een naald die scherp is. Zet ook de spoel er goed in. Als de spoel niet goed in het spoelhuis zit, gaat de naald niet heen en weer, waardoor je niet kunt naaien.

Onderhoud van naaimachines is belangrijk

Zoals bij alle apparaten is onderhoud ook bij naaimachines belangrijk. Let altijd op de volgende punten:

 1. Maak de naaimachine regelmatig schoon
 2. Let op dat je de stroom eraf haalt voordat je gaat schoonmaken
 3. Je kunt een naaimachine schoonmaken door het onderstel uit elkaar te halen
 4. Stof kan dan gemakkelijk worden verwijderd. Ook raak je op deze manier bekend met de binnenkant van je machine.

Een apparaat schoonmaken is een goed begin om het te leren begrijpen. Bewegende onderdelen kun je smeren met naaimachineolie. Als je een zelfsmerende naaimachine hebt hoeft dat niet; deze machines blijven vanzelf goed werken.

Nieuwe naaimachines minder goed repareerbaar

Nieuwere naaimachines zijn volgens Repair Café-reparateurs vaak veel minder goed repareerbaar dan oudere modellen. Dat is ook te zien in Figuur 2, die het reparatiesucces weergeeft van naaimachinereparaties in de RepairMonitor, gegroepeerd naar de ouderdom van de machines. Naaimachines geproduceerd vóór het jaar 2000 blijken beter repareerbaar te zijn dan nieuwere.

Figuur 2: Succes bij naaimachinereparaties per (geschatte) productieperiode, zoals geregistreerd in de RepairMonitor in 2019.

Marieke merkt dat mensen deze nieuwere machines bij problemen vaak terug moeten brengen naar de specialist. Op zo’n moment moet er vaak een nieuwe chip in. Aan zulke machines kun je niet makkelijk zelf sleutelen. Dat is jammer, vindt Marieke. Zij krijgt in haar Repair Café ook maar weinig jonge mensen met een naaimachine op bezoek. Vaak zijn het oudere vrouwen die niet meer zelf met hun naaimachine overweg kunnen.

Websites over naaimachines

Goede naaimachinewebsites zijn gelukkig steeds meer. Marieke zelf bezoekt vaak de website van Matri. Deze heeft een heel onderhoudsstappenplan met duidelijke afbeeldingen en veel naaimachineonderdelen.

Als je een Pfaff-naaimachine hebt, is de website van dit merk nuttig. Hier kun je aangeven welk model je hebt en daar dan de handleiding bij zoeken.

Op de website van New Mexico State University vind je een gedetailleerde beschrijving over hoe je een naaimachine goed onderhoudt.

Repareer je naaimachine zelf of kom langs in het Repair Café!

Heb jij hulp nodig bij het repareren of onderhouden van jouw naaimachine? Kom dan naar een Repair Café bij jou in de buurt. Wil je de reparatie zelf doen? Vind dan een reparatiehandleiding bij iFixit! Je kunt deze stap-voor-stap-handleidingen natuurlijk ook gebruiken om jouw bezoek aan het Repair Café voor te bereiden. Zo lees je wat je ongeveer kunt verwachten.

 

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Mooi verslag van het naaimachineonderhoud: ik herken me daarin als vrijwilliger van de West-Zeeuwse reparatieclub. Ik maak van de gelegenheid gebruik om via jullie te proberen aan een onderdeel te geraken voor een Husqvarna 2000, serienr. 6440. Daar is nl. de meenemer van de draadhefboom kapot, en overal geprobeerd, ook Matri enz. De machine is nog te goed om weg te gooien, dus hopelijk kunnen jullie me helpen, al was het maar het adres v.d. fabriek; dan kan ik daar op hun gemoed spelen. Alvast bedankt en vriendelijke groeten.
  Sjaak Herman.

 2. Beste Sjaak,
  Heb je voor mij een afbeelding van het onderdeel wat je zoekt, het moet gek gaan als ik het onderdeel niet op voorraad heb.

 3. Hallo,
  Anita hier is er iemand die een naaimachine kan nakijken is nieuw maar staat al jaren stil ik krijg m niet aan de praat.
  Vrgr Anita Abbenhuis

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top