skip to Main Content

Maak je messen, scharen en tuingereedschap weer vlijmscherp!

Keukenmessen en scharen die niet meer scherp zijn hoef je eigenlijk nooit weg te gooien. Als je ze slijpt kunnen ze weer een hele tijd mee. Niet bij alle Repair Cafés is een messenslijper aanwezig, maar onze reparateurs zijn leergierig. Wie weet willen ze zich wel verdiepen in het slijpen van messen en scharen wanneer een bezoeker daarmee komt.

Voor veel mensen is het een eye-opener dat je botte messen, scharen en tuingereedschap vrij eenvoudig kunt slijpen. Als ze eenmaal weten dat er in een Repair Café een messenslijper aanwezig is, dan verspreidt zich dat vaak als een lopend vuurtje.

En terecht! Reparaties van messen en scharen lukken in het Repair Café namelijk bijna altijd. Het slagingspercentage van dit type reparaties is 98 procent, blijkt uit onze RepairMonitor. In dit online systeem houden Repair Café-reparateurs bij welke reparaties ze uitvoeren en of deze succesvol zijn verlopen. Bij messen en scharen is dat tot nu toe altijd zo geweest.

Slijpstenen kopen

Albert Haan van Repair Café Zwolle-Assendorp neemt hiervoor zijn eigen slijpapparatuur mee. Messen en scharen slijpen is voor hem een uit de hand gelopen hobby, waarin hij inmiddels ook een eigen bedrijfje in is gestart. “Het Repair Café in Assendorp bevindt zich in een buurtcentrum, en daar zit ook een restaurantje”, vertelt Albert. “Op een gegeven moment was de kok aan het klagen over zijn botte messen. Toen dacht ik: weet je wat, de volgende keer neem ik mijn slijpstenen mee. Dat zagen de bezoekers natuurlijk, en zo ben ik meer messen en scharen gaan slijpen.”

Albert is geen fan van messenslijpers waar je het mes doorheen moet halen. Die zorgen er volgens hem vaak voor dat een mes ongelijkmatig wordt geslepen. “Je slijpt het eerste gedeelte vaak het hardst, omdat je dan onbedoeld het hardste drukt. Dan slijp je het mes bij het handvat het meest en bij de punt het minst.”

Tips voor messen slijpen

In plaats daarvan raadt Albert Japanse wetstenen aan. Dat zijn rechthoekige blokjes slijpsteen. “Veel mensen kennen ze wel. Ze zijn grijs en lichtgrijs. Je kunt ze bij de bouwmarkt kopen. Voor echt fijn slijpen zijn ze te grof, maar je kunt je messen daar redelijk goed scherp mee krijgen.” Bij deze slijpstenen is het heel belangrijk om het mes steeds onder dezelfde hoek te slijpen. “Je moet die hoek constant houden en daarmee steeds over je slijpsteen gaan. Als je je mes gaat draaien, krijg je het nooit scherp.”

Op internet zijn allerlei tutorials en instructievideo’s beschikbaar over het slijpen van messen.

Zelfs messen van een eeuw oud, zijn weer scherp te krijgen. Albert: “Er kwam op een gegeven moment een man met een heel oud slagersmes naar ons Repair Café. Het was misschien wel honderd jaar oud en was altijd in de familie gebleven. Hij had het nooit naar de slijper durven brengen. Maar in het Repair Café had hij me een aantal keer aan het werk gezien. Toen durfde hij het wel aan om zijn mes mee te nemen. Ik heb dat mes weer helemaal scherp gemaakt. Hij was heel blij. Niet per se om het mes maar vooral om het familieverhaal.”

Slijp messen en scharen zelf of kom langs in het Repair Café!

Heb jij hulp nodig bij het slijpen van jouw messen en scharen? Kom dan naar een Repair Café bij jou in de buurt. Wil je de reparatie zelf doen? Vind dan een reparatiehandleiding bij iFixit! Je kunt deze stap-voor-stap-handleidingen natuurlijk ook gebruiken om jouw bezoek aan het Repair Café voor te bereiden. Zo lees je wat je ongeveer kunt verwachten.

Dit bericht heeft 5 reacties

  1. Dag,
    Ik denk dat je verschil moet maken tussen “ijzeren”messen (zoals de beenhouwersmessen uit de goede oude tijd) en “inox” messen (zoals de meeste tafelmessen, al dan niet let “tandjes”, van tegenwoordig).
    Inox messen zijn volgens mij NIET slijpbaar.
    Graag het advies van jullie specialist.

    Mvgr
    Guido

    1. Beste Guido,

      Inox (rvs, rostfrei, stainless steel) messen zijn zeker wel te slijpen, Ze worden immers in de fabriek ook al eens geslepen. Dus opnieuw slijpen kan zeker. Het is dus niet nodig deze messen weg te gooien. één set messen kan, met regelmatig slijpen, een leven lang mee gaan.

      Vriendelijke Groet,

      Hedzer

      1. Sommige gereedschappen zijn keihard, en breken eerder dan dat ze buigen. Die hoef je minder te slijpen (want dat doen mensen toch niet), maar als ze beschadigen breken er stukjes af, en is herstel lastig. Andere gereedschappen zijn zachter, buigzamer, maar moeten vaker geslepen.

        Gemak van slijpen zit ook in de vorm. Een mes met een holle of bolle vorm is lastiger te slijpen dan een mes met een vlak geslepen ‘vouw’, zoals een beitel of een Mora-mes. Het slijpvlak helpt je dan bij het vinden van de juiste hoek.

  2. In ons Repair Café Pijnacker, hebben we dankzij een donatie, een Tormek slijpmachine kunnen kopen.
    Met deze langzaam draaiende natte slijper, kan je met behulp van allerlei hulpstukken geweldig goede resultaten in zeer korte tijd boeken. Messen, scharen, beitels tuin gereedschap, het gaat allemaal moeiteloos. Zeker een aanrader als je het je kunt veroorloven.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top