skip to Main Content

Repair Café-bedenker Martine Postma (tweede van links op de foto) heeft de Leopold Kohr-prijs 2022 gewonnen. De prijs werd op 9 september uitgereikt in Salzburg in Oostenrijk. De Leopold Kohr-prijs wordt om de drie jaar toegekend aan mensen en initiatieven die zich inspannen voor een duurzame wereld waarin zelfstandigheid en de menselijke maat centraal staan. De onderscheiding is vernoemd naar de Oostenrijkse econoom en filosoof Leopold Kohr en gaat uit van de Leopold Kohr Akademie, verbonden aan de Universiteit Salzburg.

“Repair Cafés zijn bouwstenen van een duurzame, grondstoffenbesparende levensstijl en een toekomstbestendige economie in de zin van de filosofie van Leopold Kohr”, valt te lezen op de oorkonde die bij de prijs hoort.

‘Repareren is voor veel mensen een levensstijl geworden’

Bij de prijsuitreiking waren onder anderen de rector van de Universiteit Salzburg, de plaatsvervangend burgemeester van de stad en de vice-gouverneur van de provincie Salzburg aanwezig. “Uw bijdrage aan duurzaamheid en zinvol hergebruik werpt wereldwijd vruchten af. Repareren in plaats van weggooien is intussen voor veel mensen een levensstijl geworden”, zei vice-gouverneur Heinrich Schellhorn (op de foto in het midden naast Martine).

Woorden én daden

Sepp Eisenriegler (zie foto links), de Oostenrijkse reparatievoorvechter en oprichter van het Reparatur- und Service-Zentrum, was uitgenodigd om een laudatio ter ere van Martine te houden. “Repareren is de koning van de hergebruikstrategieën”, zei hij. “Martine heeft dat in 2009 onderkend. Niet alleen heeft ze dat bedacht, ze heeft het ook in daden omgezet. Dat er momenteel wereldwijd duizenden Repair Cafés zijn, komt door haar en door niemand anders. Daarom verdient zij deze prijs”, aldus Sepp.

Lof voor Repair Café-vrijwilligers wereldwijd

In haar dankwoord roemde Martine op haar beurt de tienduizenden Repair Café-vrijwilligers. “Ik vind het fantastisch dat zo veel mensen bereid zijn om zich vrijwillig in te zetten om buurtgenoten te helpen met het repareren van kapotte spullen en het behouden en doorgeven van reparatiekennis. Met zijn allen vormen we een wereldwijde beweging van mensen die genoeg hebben van de wegwerpmaatschappij en die laten zien dat het anders kan.”

Aan de Leopold Kohr-prijs is een bedrag van tienduizend euro verbonden.

Meer lezen

Dit bericht heeft een reactie

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top