skip to Main Content

Verleng het leven van jouw laptop door goed onderhoud en reparatie

Laptops kunnen verschillende problemen hebben. In het Repair Café kunnen experts je helpen deze problemen op te lossen! In bijna de helft van de gevallen zijn laptopreparaties in het Repair Cafés succesvol. Dat blijkt uit de RepairMonitor, de online tool waarmee Repair Cafés hun reparatiegegevens bijhouden.

Laptops waarmee mensen naar het Repair Café komen, zijn vaak niet echt kapot. In veel gevallen zijn onderhoud of uitleg over het gebruik van het apparaat voldoende om het probleem op te lossen. Soms moet een onderdeel worden vervangen.

Vaak voorkomende problemen met laptops

Hieronder vind je de top 5 van veel voorkomende problemen met laptops, zoals gevonden in de RepairMonitor.

 1. batterij defect / moet worden vervangen
 2. hardware defect / probleem met hardware
 3. USB-aansluitingen defect
 4. software-probleem/ software-update vereist
 5. problemen met het opstarten van de laptop

In veel gevallen zijn deze problemen goed op te lossen. Wil je het zelf proberen? Dan kan repareerplatform iFixit je helpen met gereedschap, handleidingen en reserve-onderdelen. Doe je het liever samen met een expert? Dan ben je van harte welkom in het Repair Café.

Hulp bij problemen met laptops

Veel Repair Cafés hebben een of meer laptopexperts. Zij kunnen je vaak goed helpen. Volgens de RepairMonitor lukt het in het Repair Café in bijna de helft van de gevallen (46 procent) om problemen met laptops direct op te lossen. In 33 procent van de gevallen krijgt iemand advies om de reparatie op een later moment succesvol af te ronden. Slechts in 21 procent van de gevallen lukt de reparatie niet.

Stan is zo’n laptopexpert. Hij is vrijwilliger bij het Repair Café in Uden. “Ik doe graag vrijwilligerswerk in het Repair Café omdat ik me graag inzet voor mensen en het milieu”, zegt hij. “Het is mooi om te zien hoeveel afval we al hebben voorkomen. Bij Repair Café Uden hebben we al de omvang van een zeecontainer aan elektrische voorwerpen gerepareerd. Al die spullen zouden anders zijn weggegooid.”

Volgens Stan komen vooral oudere mensen naar het Repair Café met laptopproblemen. Vaak weten zij niet precies hoe zij met bepaalde programma’s moeten werken. “In veel gevallen is het iets simpels als een softwareprobleem. Bijvoorbeeld hoe je verschillende e-mailprogramma’s moet gebruiken. Ik help hen dan programma’s te installeren en laat hun de basisfuncties zien.”

Tips voor onderhoud van laptops

Veel laptopproblemen kun je voorkomen met goed onderhoud. Dit zijn de vier belangrijkse onderhoudstips:

 1. Laad de batterij op tot 100 procent en koppel dan de oplader los
 2. Maak regelmatig een back-up van gegevens op een externe harde schijf
 3. Installeer anti-virussoftware
 4. Vervoer je laptop in een goede laptoptas om hem te beschermen voor het geval hij valt

Oudere laptops zijn gemakkelijker te repareren

Net als voor andere producten geldt ook voor laptops dat nieuwe modellen vaak minder goed te repareren zijn dan oudere. Dat komt doordat bepaalde onderdelen bij nieuwere laptops niet meer gemakkelijk kunnen worden vervangen.

Stan heeft deze verandering ook opgemerkt tijdens zijn jaren in het Repair Café. “In het algemeen kan ik zeggen dat oudere laptops gemakkelijker te repareren zijn. Bij laptops van 10 jaar geleden kon je de batterij vervangen, de harde schijf en zelfs het toetsenbord. Ook de schroefpunten waren gemarkeerd. Bij de nieuwe MacBook, bijvoorbeeld, kun je niets zelf repareren. Zelfs reparateurs in de Apple Store kunnen vaak niet de onderdelen krijgen die ze nodig hebben. Daardoor wordt reparatie steeds moeilijker, niet alleen bij laptops, maar ook bij tablets en smartphones.”

Volgens de RepairMonitor zijn HP, Acer en Asus de populairste laptopmerken in het Repair Café (zie onderstaande figuur).

Top 5 laptopmerken in het Repair Café

Repareer je laptop zelf of kom langs in het Repair Café!

Heb jij hulp nodig bij gebruik, onderhoud of reparatie van jouw laptop? Kom dan naar een Repair Café bij jou in de buurt. Wil je de reparatie zelf doen? Vind dan een reparatiehandleiding bij iFixit! Je kunt deze stap-voor-stap-handleidingen natuurlijk ook gebruiken om jouw bezoek aan het Repair Café voor te bereiden. Zo lees je wat je ongeveer kunt verwachten.

Dit bericht heeft een reactie

 1. Hi,   

  Ich bin Inhaber der Premium-Domain  laptop.com.de  und möchte diese verkaufen.

  der Premium-Domainname laptop.com.de  ist ab sofort verfügbar. Dies ist ein einprägsamer Domainname dot com, dot de der für Ihr Unternehmen und Ihren Standort relevant ist.

  Ihr Unternehmen wird definitiv einen Schub erhalten, wenn Sie diesen Keyword-optimierten Namen auf Ihre aktuelle Website umleiten, um zusätzliche Zielkunden zu gewinnen und Ihr Geschäft zu steigern.

  Bitte lassen Sie mich wissen, wenn Sie ein Angebot haben oder Fragen haben.

  E-Mail: [email protected]

  herzliche Grüße

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top