skip to Main Content

De vijfde Landelijke Repair Café-dag was inspirerend, uitdagend en gezellig. De dag werd dit jaar niet door Stichting Repair Café georganiseerd, maar Repair Café Eindhoven-Woensel, onder leiding van Fons Weijts. Wie neemt volgend jaar het stokje van hem over?

Op zaterdag 28 mei verzamelden bijna 150 Repair Café-vrijwilligers zich in het Novalis College in Eindhoven. Ze kwamen om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren. Organisator Fons opende de dag samen met de wethouder Duurzaamheid van Eindhoven, Mary-Ann Schreurs en met de directeur van Stichting Repair Café, Martine Postma. Martine zei in haar presentatie: “Het Repair Café verbindt mensen, onafhankelijk van hun geslacht, huidskleur, afkomst en leeftijd.”

De jongste aanwezige is Maarten, 16 jaar oud en vrijwilliger bij Repair Café Deventer: “Na mijn maatschappelijke stage ben ik blijven hangen.”

Repair Café-vrijwilligers leren smeden in de smederij van het Novalis College in Eindhoven.
Repair Café-vrijwilligers leren smeden in de smederij van het Novalis College in Eindhoven.

Na de presentatie volgt hij net als de andere aanwezigen twee themasessies. Als eerste gaat Maarten naar de sessie over veiligheid in het Repair Café. Hier frist hij zijn kennis op en hoort hij hoe het eraan toegaat in andere Repair Cafés.

Daarna gaat Maarten smeden in de hut van de smid, een ‘bijgebouw’ van de school. Boven de smederij stijgt rook op. Binnen is het bloedheet. Met bril op, schort voor en dikke handschoenen aan, maken de ‘leerlingen’ van smid Eric van Dijk kennis met het eeuwenoude ambacht. “Dit is het Repair Café van vroeger”, zegt Eric.

E-waste race
In totaal waren er twaalf themasessies. Nieuw waren het 10-minutengesprek met Martine Postma, het smeden, een workshop textielreparaties en de E-waste Race met Timmy Vos.

De E-waste race is een wedstrijd tussen scholen in een regio om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen. In twee jaar tijd deden er 233 scholen mee. Timmy vindt het fantastisch dat kinderen leren dat ze E-waste kunnen scheiden, maar hij wil ze ook leren dat je spullen kunt repareren. Welke Repair Cafés helpen Timmy?

De vijfde Landelijke Repair Café-dag was een groot succes. De catering, door leerlingen van het Novalis College, was uitstekend verzorgd. En de dag werd afgesloten met een Brabants gezellige borrel.

5e Landelijke Repair Café-dag
5e Landelijke Repair Café-dag

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top