skip to Main Content

Lampen vind je in ieder huishouden. Het is dan ook niet zo vreemd dat de lamp in het Repair Café een van de populairste voorwerpen is. Al jaren staan lampen hoog in onze top tien van veel voorkomende producten.

Sommige problemen met lampen zijn makkelijk op te lossen. Knippert jouw lamp? Meestal is het dan tijd om de lichtbron te vervangen. Vraag je je af welke lichtbron je precies nodig hebt? Dan is zoeken op internet een goede oplossing.

Met andere problemen ben je van harte welkom in het Repair Café. In Repair Café Rodenberg in Duitsland zijn lampen bijvoorbeeld het meest populaire product. Martin Weigelt, mede-oprichter en organisator van dit Repair Café, is daar niet verbaasd over. “Lampen worden heel vaak naar het Repair Café gebracht omdat het producten zijn die gemiddeld zeer lang leven en de gebreken vaak leeftijdsgebonden zijn”, zegt hij.

Reparaties van lampen vaak succesvol

Is jouw lamp kapot? Dan is de kans groot dat deze gerepareerd kan worden in een Repair Café. In bijna 70% van alle geregistreerde gevallen wordt een lamp met succes gerepareerd. Dat blijkt uit onze RepairMonitor, waarin Repair Café-vrijwilligers hun reparatiegegevens bijhouden.

Daarnaast krijgen lampen van de reparateurs in het Repair Café vaak een hoog rapportcijfer voor repareerbaarheid. Bij 40% van alle lampreparaties in de RepairMonitor gaf de reparateur de herstelbaarheid van het product een 8 of hoger (op een schaal van 1 tot 10). Dit geeft aan dat lampen over het algemeen eenvoudig te repareren zijn.

Succespercentage van alle geregistreerde lampreparaties in RepairMonitor wereldwijd (datum: april 2020)

De RepairMonitor toont de volgende top 5 van veel voorkomende problemen met lampen:

  1. Zekering / elektronica defect
  2. Schakelaar defect
  3. Contacten vuil / geen contact meer met lamp
  4. Onderbreking in het stroomcircuit
  5. Batterijen versleten / defect

Tips voor het repareren van lampen

Martin Weigelt van Repair Café Rodenberg herkent deze problemen. Hij onderscheidt drie belangrijke bronnen van problemen met lampen: 1) Stekker / contact met de kabel, 2) Schakelaar, 3) Intern contact met de lamp. Daarom raadt hij andere reparateurs aan om altijd naar deze drie zaken te kijken.

Martin is er overigens sterk op tegen dat mensen die geen verstand hebben van elektrische reparaties, zelf een kapotte lamp proberen te repareren.  “Het repareren van lampen vereist kennis van technische veiligheidsregels, speciaal gereedschap en veel oefening. Voor niet-experts thuis kan het heel gevaarlijk zijn”, zegt hij. “Je kunt een elektrische schok krijgen of kortsluiting veroorzaken.” Daarom is zijn advies om met een kapotte lamp altijd naar het dichtstbijzijnde Repair Café te gaan.

Top vijf oplossingen voor lampproblemen

Dit zijn de 5 meest genoemde oplossingen voor lampproblemen in de RepairMonitor:

  1. Schakelaar vervangen
  2. Bedrading vervangen / draadbreuk opgelost
  3. Contacten schoongemaakt / verbinding hersteld
  4. Dimmer opnieuw aangesloten / nieuwe dimmer geïnstalleerd
  5. Vervanging van batterij / adapter

Zoals te zien is, hebben deze oplossingen allemaal te maken met de drie veel voorkomende lampproblemen die Martin noemde. De meest voorkomende oplossing is het vervangen van de schakelaar. Wil je een dergelijke reparatie eens van begin tot eind meemaken? Bekijk dan deze video (van een uur!) over het repareren van een defecte schakelaar.

Repareer je lamp zelf of kom langs in het Repair Café!

Heb jij hulp nodig bij het repareren van jouw defecte lamp? Kom dan naar een Repair Café bij jou in de buurt. Wil je de reparatie zelf doen? Vind dan een reparatiehandleiding bij iFixit! Je kunt deze stap-voor-stap-handleidingen natuurlijk ook gebruiken om jouw bezoek aan het Repair Café voor te bereiden. Zo lees je wat je ongeveer kunt verwachten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top