skip to Main Content

Geniet langer van je koffieapparaat. Kom voor reparatie of advies naar het Repair Café!

Koffieapparaten zijn een van de producten die je in het Repair Café het vaakst tegenkomt. Dat is niet zo vreemd: koffie is voor veel mensen heel belangrijk. Koffieapparaten worden vaak elke dag gebruikt en niet altijd even voorzichtig. Die twee zaken dragen eraan bij dat een koffieapparaat nog wel eens een mankementje vertoont.

Gelukkig hebben reparateurs van alle Repair Cafés veel ervaring met het repareren van allerlei soorten koffieapparaten. In 60 procent van de gevallen zijn de reparaties ook succesvol, blijkt uit de RepairMonitor waarin Repair Cafés hun reparatiegegevens registreren. In nog eens 14 procent van de gevallen krijgt de eigenaar advies, waarmee de reparatie op een later moment alsnog kan worden voltooid. Het heeft dus zeker zin om naar het Repair Café te komen wanneer jouw koffieapparaat niet meer (goed) werkt!

Veel voorkomende problemen bij koffieapparaten

Onder meer de onderstaande tien problemen worden in het Repair Café vaak eenvoudig opgelost:

 • water loopt niet door
 • water warmt niet op
 • schakelaar of andere knoppen werken niet
 • apparaat lekt water
 • warmhoudplaatje blijft koud
 • apparaat geeft maar halve kopjes
 • lampjes blijven knipperen
 • apparaat maakt lawaai
 • apparaat is vuil
 • probleem met snoer of stekker

Oplossingen voor problemen met koffieapparaten

Reparateurs geven in de RepairMonitor aan dat ze de problemen vaak kunnen oplossen door een of meer van de onderstaande handelingen uit te voeren:

 • schoonmaken
 • ontkalken
 • onderdeel vervangen (brouwunit, o-ringetjes, slangetje, rubber, klepje, condensator, zekering…)
 • bestaande onderdelen opnieuw monteren of vastzetten

Redenen waarom reparaties van koffieapparaten niet lukken

Als reparaties van koffieapparaten niet lukken (29 procent van de gevallen), komt dat vaak doordat er een onderdeel is doorgebrand of afgebroken, of doordat er kortsluiting is ontstaan. Soms lukt het niet om het apparaat open te krijgen of zijn er geen vervangende onderdelen te vinden.

Veel voorkomende merken van koffieapparaten

Repair Café-reparateurs kunnen eigenlijk met alle merken koffieapparaten overweg. Met de onderstaande merken hebben ze de meeste ervaring, blijkt uit de RepairMonitor:

 • Philips (vooral de Senseo)
 • Nespresso
 • Krups (ook Krups-Nespresso)
 • Magimix (ook Magimix-Nespresso)
 • Bosch
 • Braun
 • DeLonghi
 • Siemens

Geleidelijk minder Senseo-koffieapparaten, meer Nespresso’s

In de RepairMonitor is de Senseo van Philips nog altijd het meest geregistreerde koffieapparaat. Doordat hij zo vaak langskomt, hebben Repair Café-reparateurs intussen voor de meeste Senseo-problemen wel een oplossing. Maar de laatste jaren zien de Repair Cafés het aantal Senseo’s teruglopen. “We zien nu steeds meer Nespresso’s binnenkomen”, vertelt Frans Snijders Blok, reparateur bij Repair Café Bussum.

Net als Senseo’s hebben ook Nespresso-apparaten vaak hetzelfde probleem. Bij de Nespresso is dat lekkage. Dat komt volgens Frans doordat in de Nespresso de waterdruk te hoog is. “Die is 15 bar. Dat gaat alleen goed bij een apparaat dat is gemaakt van een goede kwaliteit materiaal. Helaas is dat bij de Nespresso niet het geval. Die wordt voor een bodemprijs gemaakt, en dat gaat ten koste van de kwaliteit van het materiaal. Dat is vragen om problemen.”

Toch wordt nog altijd meer dan 50 procent van de Nespresso’s met succes gerepareerd, blijkt uit de RepairMonitor. Ook hier zijn handelingen als schoonmaken en ontkalken vaak voldoende om de problemen op te lossen. Ook met een Nespresso is een bezoek aan het Repair Café dus zeker de moeite waard!

Gebruik geen schoonmaakazijn maar citroenzuur om je koffieapparaat te ontkalken

Tips voor onderhoud van koffieapparaten

Wil je langer van je koffieapparaat genieten? Onderhoud het dan goed. Enkele basistips uit het Repair Café zijn:

 • Maak een apparaat regelmatig schoon. Zo voorkom je dat vuil aankoekt en bijvoorbeeld tot verstopping kan leiden;
 • Ontkalk het met citroenzuur of een ander middel dat door de fabrikant wordt aangeraden. Gebruik geen schoonmaakazijn – dit is te agressief;
 • Haal na gebruik de stekker uit het stopcontact. Door te voorkomen dat een apparaat permanent onder netspanning staat, kun je het leven ervan aanmerkelijk verlengen;
 • Heb je een koffieapparaat in je camper, caravan of vakantiehuisje? Haal het daar voor de winter uit. Zo voorkom je mogelijk schade door bevriezing.

Repareer je koffieapparaat zelf of kom langs in het Repair Café!

Heb jij hulp nodig bij het repareren van jouw koffieapparaat? Kom dan naar een Repair Café bij jou in de buurt. Wil je de reparatie zelf doen? Vind dan een reparatiehandleiding bij iFixit! Je kunt deze stap-voor-stap-handleidingen natuurlijk ook gebruiken om jouw bezoek aan het Repair Café voor te bereiden. Zo lees je wat je ongeveer kunt verwachten.

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. Halve kopje koffie uit een senseo is altijd een een condensator die gedegenereerd is. Vervangen hiervan is ca 2,50 euro voor de condensator.

  1. Hallo repareren jullie ook die koffiemachines….die met koffiebonen en waar je behalve koffie ook capuchins latte es in kunt maken? Ik hoor graag van jullie en zal dan kontakt opnemen met Eckelrade
   Grts.Anita

   Oh ja en e-bikes?

 2. Ik heb een weinig gebruikte Nescafé Dolce Gusto Mini me (alleen voor bezoekers gebruikt). Deze lekt soms ineens water. Heeft iemand interesse om er eens naar te kijken?
  Ik heb inmiddels een ander dus hoef hem niet terug.

 3. Maakt het nog uit welk repair café ik bezoek, waar de meeste expertise zit voor het repareren van mijn espressoapparaat (een Solis Barista Pro, ook wel verkocht als Sage en andere merknamen)?

  1. Beste Erik,
   De meeste Repair Cafés hebben veel verstand van allerlei soorten koffieapparaten. In die zin maakt het niet uit en kun je heel goed kiezen voor het dichtstbijzijnde Repair Café.
   Veel succes!

 4. Dank. Ik ga het proberen, want bij de verkoper hoor ik dat het bij een leeftijd van acht jaar voor zo’n apparaat niet de moeite is, terwijl ik denk dat er alleen een ring vervangen moet worden (die ik ook al besteld heb).

  1. Goed plan! Repareren lijkt me zeker de moeite. Acht jaar is ook helemaal niet zo oud; fabrikanten proberen klanten vaak dat idee te geven, maar het is natuurlijk onzin. Succes met de reparatie.

 5. Senseo deksel zat vast, vacuum gezogen. Oplossing. Steek een dunne tywrap rechts van de openingshendel in het deksel tussen de senseopadhouder en het rubber, zo ontlucht je de senseo. Daarna het gaatje in de padhouder doorprikken met een naald. Stomme ontwerpfout van Philips. Het is toch eenvoudig om af fabriek een ontluchtingsmogelijkheid in te bouwen?

 6. De temperatuur van onze HD8821 Philips espresso koffiezetapparaat wordt lager waardoor de sterkte van de koffie afneemt. Kunnen jullie dat repareren?

 7. Onze Silvercrest espressomachine loopt niet goed of soms niet door. Alles is proper gemaakt en het probleem blijft. Iemand een idee hoe dit komt? machine is pas 6 maand oud.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top