skip to Main Content

Koffieapparaten zijn onmiskenbaar het meest aangeboden product in het Repair Café. In vrijwel alle Repair Cafés kom je ze regelmatig tegen. In meer dan 60 procent van de gevallen gaan ze ook weer gerepareerd mee terug naar huis, blijkt uit de RepairMonitor waarin Repair Cafés hun reparatiegegevens registreren.

Senseo-koffieapparaat van Philips is populair

Zoals de afbeelding hieronder laat zien, is bijna de helft van de kapotte koffieapparaten in deze database van het merk Philips. Het overgrote deel daarvan is van het type Senseo. De Senseo is een fenomeen in het Repair Café, vandaar dat we in dit artikel nader ingaan op de reparatie van de Senseo.

Miljoenen Senseo-koffieapparaten in omloop

Volgens reparateurs van Repair Café Delft komt het hoge aantal Senseo’s in het Repair Café doordat miljoenen mensen in Nederland zo’n apparaat hebben en doordat Senseo’s niet heel duurzaam in elkaar zitten. Enkele onderdelen gaan vaak stuk, merken zij. Dit is ook te zien in de top 5 van oplossingen bij Senseo-reparaties die in de RepairMonitor worden aangegeven (zie onder).

Senseo’s zijn het repareren waard

Senseo’s zijn op het eerste gezicht soms moeilijk uit elkaar te halen. Maar in de Senseo-reparatiehandleiding die door Repair Café-reparateurs is samengesteld, wordt duidelijk uitgelegd hoe het moet. Ook zijn online allerlei demontagefilmpjes te vinden waar Repair Cafés gebruik van maken. “Zoeken op de merknaam en het modelnummer + ‘demontage’ geeft vaak goede resultaten”, vertelt Paul, reparateur van Repair Café Zaandijk.

Is een onderdeel uiteindelijk niet meer repareerbaar, dan zijn (onofficiële) onderdelen goed beschikbaar (onder meer via OnderdelenSenseo.nl, ReplaceDirect of Philips). Met hulp van een ervaren Repair Café-reparateur kun je het kapotte onderdeel dan meestal vrij eenvoudig vervangen.

Populaire oplossingen bij problemen met Senseo-koffieapparaten

Uit de RepairMonitor komt de volgende top 5 van oplossingen bij Senseo-reparaties naar voren:
1. Magneet in de vlotter vervangen
2. Schoonmaken/ontkalken
3. Condensator vervangen
4. Driewegventiel vervangen
5. Juist afstellen

Bekend probleem bij Senseo-koffieapparaten: verroeste magneetjes

Harmen Meijer, reparateur uit Delft, heeft veel ervaring met oplossing nummer 1. Hij legt uit dat de vlotter drijvend op het water de regelaar van het waterpeil bedient. Het apparaat krijgt een signaal bij te veel of te weinig water. “Als de magneet het niet meer doet, herkent het apparaat dus niet of er genoeg water in zit, waardoor het geen koffie meer zet.”

De magneet in de Senseo-apparaten is niet roestvrij, maar dus wel gemonteerd op een plek in het water. De reparateurs in Delft noemen dit een productiefout omdat de magneet op den duur onvermijdelijk vervangen moet worden. Er bestaan ook met rubber of kunststof ommantelde en gecoate magneten.

De Senseo-magneten zijn wel gemakkelijk los te verkrijgen via internet op onder meer Onderdelensenseo.nl en op spotgoedkope Chinese websites. Op de linker foto hieronder is een voorbeeld te zien van een (verroest) magneetje in de vlotter, op de middelste een nieuwe magneet.


Sterkere condensator zou beter zijn bij de Senseo

Naast deze magneet geeft ook de condensator (zie rechterfoto hierboven) het na verloop van tijd redelijk vaak op. Harmen heeft deze al bij veel Senseo’s goed kunnen vervangen door een sterkere versie. “De condensator gaat stuk doordat hij de spanningspieken op den duur niet meer goed aankan. Ideaal zou zijn als Philips zijn Senseo’s met sterkere condensatoren zou aanleveren.”

Tips voor het gebruik van je Senseo-koffieapparaat

Harmen heeft diverse tips om het leven van de Senseo te verlengen. Hij beschouwt Senseo’s als kwetsbare koffiezetapparaten en adviseert ze met zorg te behandelen. Dit kun je doen door na gebruik de stekker uit het stopcontact te halen in verband met de spanningspieken.

Ook het binnenwerk mag volgens Harmen niet te veel worden belast en moet geregeld worden ontkalkt. Dit kan met speciaal ontkalkingsmiddel of citroenzuur. Pas op met ontkalkende middelen met mineraalzuur zoals sulfaminezuur, zwavelzuur, zoutzuur of azijnzuur. Die kunnen de machine beschadigen.

Repareer je koffieapparaat zelf of kom langs in het Repair Café!

Heb jij hulp nodig bij het repareren van jouw Senseo of ander koffieapparaat? Kom dan naar een Repair Café bij jou in de buurt. Wil je de reparatie zelf doen? Vind dan een reparatiehandleiding bij iFixit! Je kunt deze stap-voor-stap-handleidingen natuurlijk ook gebruiken om jouw bezoek aan het Repair Café voor te bereiden. Zo lees je wat je ongeveer kunt verwachten.

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Mijn Luna espressoapparaat wordt niet meer warm. Hebben jullie de expertise om hem misschien weer werkzaam te maken
  of willen jullie het proberen. Zelf ben ik totaal niet handig met electr. app.

 2. Mijn Siemens surpresso compact koffiezetapparaat gooit de koffie in de opvangbak i.p.v. het kopje. Is dit eventueel te repareren ?

 3. Ik heb goede ervaringen met
  https://www.supermagnete.nl/
  Het type dat je nodig hebt is S-06-06-N (althans bij mijn Senseo Quadrante)
  Ze kosten €0.44 / stuk maar je moet er minimaal 10 bestellen.
  Niet erg want de resterende magneetjes is leuk speelgoed.

 4. Mijn Phillips koffiezetapparaat met thermoskan gaat tijdens het koffiezetten regelmatig kort uit of gaat heel vaak kort weer aan nadat het apparaat koffie gezet heeft. Wij denken dat dit te maken heeft met water dat lekt in het apparaat. Kan dit nog gerepareerd worden? Type hd7692/90 gekocht in 2010
  Alvast bedankt

 5. Hai,
  Ik heb een Nespresso apparast met vaste melkschuimer eraan vast.
  Hij slaat wel aan maar er komt minimaal water uit. Daarnaast als je er een cup in plaatst, blijft het niet staan en valt in de bak. Zouden jullie dit kunnen repareren?

 6. De aan- en uitknop van mijn Dolce Gusto Genio 2 werkt niet meer. Is dit te repareren? Is het de moeite om te laten repareren, of kun je dat zelf doen?
  Bedankt voor reacties.

  1. Wij vinden (een poging tot) repareren altijd de moeite waard! Je kunt het apparaat bij een winkel afleveren voor reparatie of je kunt naar een Repair Café gaan (als de winkel hoge kosten voor de reparatie in rekening zal brengen). Door coronamaatregelen is het samen repareren met een ervaren reparateur – de gebruikelijke gang van zaken in een Repair Café – wel in het gedrang gekomen. Het is dus vooral toekijken. Kijk op onze website of het Repair Café bij jou in de buurt open is, en, zo ja, of je je moet aanmelden voor een bezoekje. Is het Repair Café gesloten, dan kun je vragen of één van de vrijwilligers jou via Skype of Zoom uitlegt hoe je de reparatie uitvoert. Veel succes!

 7. Ik heb een Siemens EQ6 plus s 700 koffiemachine, waarbij water komt in het opvangbakje van de koffie (rubbertjes?????).
  Kunnen jullie daar iets mee?
  Gr Peter

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top