skip to Main Content

Is jouw klok kapot? Kom ermee naar het Repair Café voordat je besluit een nieuwe te kopen. Uurwerken zijn in veel gevallen goed repareerbaar. Dat blijkt uit de RepairMonitor, de online tool waarin Repair Café-reparateurs hun reparatiegegevens bijhouden. Onze reparateurs kunnen met allerlei soorten klokken overweg. Ook met koekoeksklokken, comtoiseklokken en andere oude klokken.

Uurwerken populair in Repair Café

In de RepairMonitor staan al enkele duizenden reparaties van wekkers, klokken en/of horloges geregistreerd. Daarmee staan uurwerken in de top tien van populaire voorwerpen in het Repair Café. Bij meer dan de helft van de reparaties (62 procent) was het uurwerk aan het eind van het Repair Café weer gemaakt!

In driekwart van de gevallen beoordeelde de reparateur de repareerbaarheid met het rapportcijfer 6 of hoger; een derde kreeg zelfs een 8 of hoger. Dit wijst erop dat klokken over het algemeen goed te repareren zijn.

Veel genoemd probleem met klok: ‘hij doet het niet meer’

De meest beschreven klacht over klokken is simpelweg dat ze het niet meer doen. Veelvoorkomende oorzaken zijn dat een klok is gevallen of al oud is. Maar ook slijtage, slecht materiaal of een slechte constructie worden genoemd – en soms een speelse kat. Door al dit soort oorzaken kunnen batterijen leeg raken, en veren, wijzerplaten of wijzers loslaten.

Bij wekkers zijn (het ontbreken van) het alarmgeluid, lampjes en knopjes vaak het probleem. Bij horloges gaat het, net als bij grotere klokken, vaak om de batterij. Om die te vervangen heb je soms specialistisch gereedschap nodig, zoals een zuignapje waarmee je de achterkant van een horloge eraf haalt. Dit soort gereedschap is in veel Repair Cafés aanwezig.

Top vijf van oplossingen bij problemen met klokken

De RepairMonitor geeft de volgende top vijf van oplossingen voor problemen met klokken, horloges en wekkers:

1. Sleutelen
2. Schoonmaken en/of roest verwijderen
3. Batterijen vervangen
4. Onderdeel vervangen
5. Smeren/oliën

Dit lijken relatief eenvoudige handelingen te zijn. Maar volgens Wim van der Westen, klokkenexpert van Repair Café Delft, is dat lang niet altijd het geval. Bij het repareren van klokken zijn inzicht, speciaal gereedschap en veel oefening nodig, waarschuwt hij. “Veel klokken zijn door verkeerd uitgevoerde reparaties zelfs nog verder van huis dan eerst.” Gelukkig zijn bij meerdere Repair Cafés klokkenmakers aan het werk.

Tips van de klokkenexpert

Vaak zijn klokken te strak opgewonden of is er verkeerde olie gebruikt. Tip 1 van Wim is dan ook: gebruik altijd klokkenolie, nooit naaimachine- of kruipolie. Dit geeft op den duur veel smurrie en stof dat de volgende reparatie in de weg zit. Tip 2: draai een klok met slagwerk nooit achteruit. Tip 3: ondersteun de gewichten als je hieraan gaat sleutelen; deze zijn heel fragiel.

Maar Wims belangrijkste advies is: kom naar het Repair Café als je zelf geen klokkenexpert bent. “Klokken zijn goed repareerbaar, maar je moet weten wat je doet. Een slagwerk is heel complex en bij veel reparaties gaat het om millimeters, soms zelfs fracties van millimeters.”

Benodigdheden bij het repareren van klokken

Veel gebruikte benodigdheden bij reparaties van uurwerken zijn: klokkenolie, batterijen, speciale klokken– of horlogereparatiesets.

Repareer jouw klok zelf of kom langs in het Repair Café!

Heb jij hulp nodig bij het repareren van jouw klok, wekker of horloge? Kom dan naar een Repair Café bij jou in de buurt. Wil je de reparatie zelf doen? Vind dan een reparatiehandleiding bij iFixit! Je kunt deze stap-voor-stap-handleidingen natuurlijk ook gebruiken om jouw bezoek aan het Repair Café voor te bereiden. Zo lees je wat je ongeveer kunt verwachten.

Dit bericht heeft 10 reacties

  1. Adressen van Repair Cafés vind je op onze website. Neem voor de zekerheid van tevoren contact op met de organisatoren om te vragen of ze je met het betreffende type klok en de klacht kunnen helpen.

 1. De digitale klok van een siemens koffiezet apparaat TC86505 werkt niet meer. De cijfers zijn nog wel zichtbaar en het dubbel punt werkt ook nog. Met de vorige koffiezet van Siemens, juist hetzelfde model had ik net hetzelfde voor en dit bij beiden n’a ongeveer dezelfde aankoop tijd. Ik heb ook gelezen op een forum dat er nog personen zijn met het zelfde probleem. Weet er iemand of dat nog te herstellen is? Als je een siemens technieker laat komen dan kan je evengoed voor dat bedrag een nieuwe koffiezet aankopen.

 2. Ik heb een oude tafelklok van Groot Brittannie” merk Veus
  Hij zit vast .
  Ik kan het niet opwinden
  Kun U mij helpen .?
  Ik woon in Bilthoven.

  Groet Sila

 3. De ervaring is dat je oude klokken ( met tandwielen en slagwerk enzo) beter naar een geschoolde klokkenreparateur/klokkenmaker kunt brengen, want dat is specialistisch werk. Vaak is een en ander in de loop der jaren uitgelubberd en afgesleten, en dan moet de klok uit elkaar. Dat moet je leren, dat kun je niet zomaar.
  Een druppeltje vet kan tijdelijk helpen, maar informeer eerst bij jouw repaircafé of er een ‘echte’ klokkenmaker zit, en anders even googlen. En vraag van te voren een prijsopgave: de reparatie van mijn wandklok kostte €125.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top