skip to Main Content

Geef je tas, rok, broek of jas een nieuw leven

Kleding wordt bij veel Repair Cafés bijna aan de lopende band binnengebracht. Jassen, tassen, broeken, rokken, noem het maar op. Onze reparateurs gaan er graag samen met jou mee aan de slag. En met succes: in de meeste gevallen gaan kledingstukken en andere spullen van textiel gerepareerd weer mee naar huis.

Dat blijkt uit onze RepairMonitor, het online systeem waarin reparateurs van Repair Cafés over heel de wereld bijhouden welke spullen ze allemaal gerepareerd hebben. Hierin staat ook wat er mis was met een voorwerp en hoe het is gerepareerd. Daardoor hebben we een goed beeld van veelvoorkomende problemen bij kleding en accessoires van textiel.

Jas of tas repareren

Van de 187 tassen die in het systeem zijn ingevoerd, zijn er 157 met succes gerepareerd. Vaak gaat het om simpele problemen, zoals een rits die vervangen moet worden of het vastzetten van een hengsel. Of er is een scheur ontstaan in een naad; die moet dan even gestikt worden. In sommige gevallen is het materiaal van de tas te dik voor de naaimachines die in het Repair Café staan. In zulke gevallen worden bezoekers doorverwezen naar bijvoorbeeld een schoenmaker.

Bij jassen is een kleine reparatie vaak voldoende.

Repair Café-bezoekers brengen ook vaak jassen mee om te laten repareren. Daarvan is dan de rits stuk of er zit een gat of scheur in de voering. Vaak gaat het ook om knopen die loszitten of eraf gevallen zijn. Van de 539 jassen in de RepairMonitor werden er 490 met succes gerepareerd. Meestal kunnen de problemen worden verholpen met een kleine reparatie. “Dat zijn vaak heel simpele dingen als een knoop aanzetten, voeringen van jaszakken stikken of binnenvoeringen van jassen die gescheurd zijn”, legt Marion van den Akker van Repair Café Oostzaan uit. “En ja ritsen, ontzettend veel ritsen.”

“Dat is soms wat lastiger, maar we hebben inmiddels allerlei trucjes. De rits hoeft er niet altijd helemaal uit. Vaak werkt het runnertje niet meer goed. Dat kan je dan met een tangetje een beetje aanduwen, zodat het beter om de tandjes heen zit. En dan werkt het vaak wel weer. Of we zetten er een nieuw runnertje op.”

Broek of rok repareren

Ritsen repareren komt ook erg veel voor bij broeken. Sowieso staan broeken wereldwijd in de top 10 van spullen die bezoekers het vaakst naar een Repair Café brengen. Vaak komen mensen ook om een broek te laten inkorten of omdat er een gat in zit. Van de 1697 ingevoerde broeken werden er 1634 weer met succes gemaakt.

De reparateurs van het Repair Café vinden meestal wel een oplossing voor het probleem waarmee bezoekers aankloppen. “We hadden een tijdje terug iemand die een broek met heel kleine broekzakken had en graag grotere wilde”, vertelt Annelies Bolijn van Repair Café Enschede-Zuid. “Daar hebben we mee geholpen door er nieuwe stof achter te zetten.”

Ook met rokken en jurken komen bezoekers regelmatig naar een Repair Café. Samen zijn die kledingstukken 307 keer ingevoerd in onze RepairMonitor; 281 daarvan werden met succes gerepareerd. Ook hier ging het vaak om een kapotte rits, een losse naad of een scheur in de stof. Door de jurk of rok opnieuw te stikken of de rits te vervangen zijn veel van deze problemen eenvoudig te verhelpen. Onze reparateurs kunnen een rok of jurk ook innemen.

Kapot textiel verwerken tot iets anders

Wat voor spullen ze ook voor hun neus krijgen, de reparateurs van Repair Café doen altijd hun uiterste best om iets te repareren. Zo kreeg Marion van den Akker ooit een mevrouw in haar Repair Café die geen afscheid wilde nemen van een kanten gordijn. “Dat hing bij haar al eeuwen voor het raam. Het was helaas zo vergaan dat het elke keer dat we het aan het naaien waren weer afscheurde. We hebben alles geprobeerd, alle tips en trucs. Maar op een gegeven moment moesten we het toch opgeven. Toen hebben we wel een soort nieuw gordijntje genaaid. Meestal verzinnen we wel iets waardoor mensen toch weer blij zijn.”

Annelies Bolijn herinnert zich nog een mevrouw die erg gehecht was aan haar versleten dekbed. “Zij zei nog dat ze er ontzettend veel emotionele waarde aan hechtte en het heel moeilijk zou vinden om er afscheid van te nemen. Ik heb het toen wel gerepareerd, maar ik wist zeker dat er weer nieuwe gaten in zouden komen als ze het een keer in de was gooide. Toen heb ik haar geadviseerd om van de stof een klein zakje te maken, om bijvoorbeeld potpourri in te doen. Dat vond ze een goede tip.”

Repareer kleding en textiel zelf of kom langs in het Repair Café!

Heb jij hulp nodig bij het repareren van jouw kleding of ander textiel? Kom dan naar een Repair Café bij jou in de buurt. Wil je de reparatie zelf doen? Zoek dan een relevante video op YouTube of vind een reparatiehandleiding bij iFixit! Je kunt deze stap-voor-stap-handleidingen natuurlijk ook gebruiken om jouw bezoek aan het Repair Café voor te bereiden. Zo lees je wat je ongeveer kunt verwachten.

Back To Top