skip to Main Content

Geef je keukenmachine, broodrooster of koffieapparaat een nieuw leven!

De reparateurs van onze Repair Cafés zien veel kapotte keukenapparaten voorbijkomen, zoals blenders, waterkokers en staafmixers. Maar ook broodroosters waarvan het korfje niet meer naar beneden wil of een koffiezetapparaat dat lekt of zelfs helemaal geen koffie meer zet. Dit zijn gelukkig dingen die vaak goed gerepareerd kunnen worden in een Repair Café.

Een broodrooster wordt bijvoorbeeld in bijna de helft van de gevallen met succes gerepareerd. Dat blijkt uit onze RepairMonitor, een online systeem waarin reparateurs uit de hele wereld bijhouden welke spullen ze in hun Repair Café repareren. Dankzij die informatie weten we ook waarom broodroosters en andere apparaten in de keuken het soms niet meer doen.

Broodrooster of keukenmachine repareren

Bij een broodrooster helpt het vaak al om het apparaat goed schoon te maken. Als er te veel broodkruimels in zijn gevallen, kan het zijn dat boterhammen niet meer goed geroosterd kunnen worden, of dat het apparaat gaat stinken. Dit kun je eenvoudig verhelpen door de broodkruimels te verwijderen. Soms moet er een schakelaar worden schoongemaakt of vervangen om een broodrooster weer te laten werken. Helaas is repareren niet altijd mogelijk. Als het verwarmingselement kapot is, moet dit in zijn geheel vervangen worden.

Broodroosters zijn vaak goed te repareren in het Repair Café.

“We vragen dan aan mensen of ze zelf zo’n element kunnen bestellen. Dat kunnen wij er dan later inzetten”, vertelt Joop de Kok van Repair Café Wormerveer. “Wat ook heel vaak voorkomt is een draadbreuk. Dat is het simpelste wat er is, dat is heel snel gerepareerd.” Van de 316 broodroosters die in de RepairMonitor zijn ingevoerd, werden er 151 met succes gerepareerd.

Bij keukenmachines zorgen ouderdomsverschijnselen vaak voor problemen. Het smeren van een schakelaar kan dan al de oplossing zijn. Soms is het ventilatorblad verbogen en kan dit weer rechtgezet worden, waarna de keukenmachine het weer goed doet. Van de 217 keukenmachines die in de RepairMonitor werden ingevoerd, konden er 106 met succes worden gerepareerd.

Koffiezetapparaat repareren

Naast broodroosters en keukenmachines brengen bezoekers van het Repair Café ook vaak hun koffieapparaat mee. Daarbij zorgt achterstallig onderhoud er vaak voor dat het apparaat geen koffie meer zet. Deze apparaten worden in het Repair Café dan ook eerst vaak schoongemaakt.

Joop Janbroers van Repair Café Goeree-Overflakkee adviseert daarom om een koffiezetapparaat goed te onderhouden. “Volg altijd de tips in de handleiding op. Als in de handleiding staat dat je na 20 bakken moet ontkalken, dan moet je dat doen. Je kunt het ook pas na 21 of 22 keer doen, maar maak er geen 50 van.” Joop de Kok sluit zich daarbij aan. “Als je een koffiezetapparaat regelmatig goed ontkalkt, dan kan het weer jaren mee. En dat gaan bezoekers dan ook netjes doen.”

Bezoekers zijn in het Repair Café welkom met koffiezetters van allerlei soorten en merken: Senseo’s, Nespresso’s, espressomachines, Moccamasters… Meer informatie over het repareren van koffieapparaten vind je ook in dit artikel op onze website.

Repareren kun je leren

De reparateurs in het Repair Café zijn altijd bereid om uit te leggen wat bezoekers zelf kunnen doen om ervoor te zorgen dat hun spullen langer meegaan. Philip Leenman van Repair Café Bussum moedigt mensen ook aan om zelf op onderzoek uit te gaan als een apparaat niet meer goed werkt. “Je hebt zo’n apparaat in veel gevallen toch al afgeschreven. Veel mensen komen naar ons Repair Café met het idee van: kijk maar of je er nog iets mee kan, zo niet dan is het ook goed. Maar je kunt ook zelf op onderzoek gaan. Draai de schroeven er maar eens uit. Zolang je eerst de stekker uit het stopcontact haalt.”

Als je keukenapparaat kapot is, mag je het uiteraard altijd naar een van onze Repair Cafés brengen. “We proberen zoveel mogelijk mensen te helpen”, benadrukt Joop de Kok. “Zo kwam er een paar jaar geleden een mevrouw met een broodbakmachine. Die hebben we uit elkaar gehaald, weer in elkaar gezet en toen werkte hij weer prima. Een week later kwam die mevrouw een brood brengen. Daar doen we het voor, zeggen we dan altijd.”

Repareer keukenspullen zelf of kom langs in het Repair Café!

Heb jij hulp nodig bij het repareren van jouw broodrooster, koffieapparaat of keukenmachine? Kom dan naar een Repair Café bij jou in de buurt. Wil je de reparatie zelf doen? Vind dan een reparatiehandleiding bij iFixit! Je kunt deze stap-voor-stap-handleidingen natuurlijk ook gebruiken om jouw bezoek aan het Repair Café voor te bereiden. Zo lees je wat je ongeveer kunt verwachten.

Back To Top