skip to Main Content

De ChristenUnie heeft Kamervragen gesteld over repareren en hergebruik. Tweede-Kamerlid Carla Dik-Faber wil onder meer weten of staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) fabrikanten wil verplichten reparatie-handleidingen voor hun producten te verstrekken.

Carla Dik-Faber heeft de RepairMonitor-analyse 2019 van Repair Café International gelezen. Daaruit blijkt dat spullen waarmee mensen naar het Repair Café komen, vaak veel ouder zijn dan de levensduur waar fabrikanten van uitgaan. Repair Café International concludeert hieruit dat mensen producten dus langer willen gebruiken.

Robuuster ontwerp
Het Kamerlid wil nu weten of de staatssecretaris hierover met fabrikanten in gesprek wil gaan, “om met hen de mogelijkheden te bespreken om hun producten een langere potentiële levensduur te geven door bijvoorbeeld robuuster ontwerp, het gebruik van schroeven in plaats van lijm, langere garantietermijnen en het makkelijk maken van reparatie en vervanging van batterijen.”

Dik-Faber wil ook weten of Van Veldhoven het recente ‘Circularity Gap Report – the Netherlands’ kent. Daarin staat dat de Nederlandse reparatie-sector twee keer zo groot moet worden. Anders lukt het niet om de circulaire economie te realiseren. “Bent u bereid deze aanbeveling over te nemen?”, vraagt het Kamerlid. “Zo ja, kunt u de Kamer zo spoedig mogelijk een uitwerking toesturen van de manier waarop u dit wil realiseren?”

De staatssecretaris moet de vragen binnen drie weken beantwoorden.

Meer weten?
Download de Kamervragen op de website van de Tweede Kamer.
Carla Dik-Faber schreef ook een blog voor de ChristenUnie. Hierin geeft ze meer achtergrond bij haar schriftelijke vragen en schrijft ze over ‘prachtige initiatieven zoals het Repair Café’.

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top