Repareren heeft de toekomst. Die conclusie trokken organisatoren en bezoekers van de landelijke Studiedag Repareren, die eind oktober werd gehouden in Boxtel. De dag was een initiatief van Stichting De Twaalf Ambachten, die zich al 35 jaar inzet voor duurzame techniek, goed voor mens, dier en milieu.
Onder de deelnemers waren ook circa 35 Repair Café-reparateurs uit het hele land. Zij volgden workshops van diverse reparatiedeskundigen, zoals René Kragt (Philips Research), industrieel ontwerper Wim van Overbeeke en Sietz Leeflang, oprichter van De Twaalf Ambachten en uitvinder van onder meer het waterloze composttoilet.
Elektrische apparaten
Kragt hield een uitgebreide presentatie over het repareren van elektrische apparaten. Hoe doe je dit veilig? Welk gereedschap heb je minimaal nodig? Wat zijn veel voorkomende problemen en hoe verhelp je die? Bekijk de hele presentatie van René Kragt hier.
Sietz Leeflang sloot de dag af met een toespraak, waarin hij de hoop uitsprak dat het thema repareren eindelijk eens gaat doordringen in de wereld van ontwerpers. En dat er meer werkgelegenheid komt in de reparatiesector. “Dat zou kunnen door het btw-tarief voor reparateurs te verlagen, of zelfs helemaal geen btw te heffen op reparaties.”
Volhouden
Hoe dan ook is het volgens Leeflang belangrijk dat reparateurs elkaar steunen en het repareren volhouden. De Studiedag was wat dat betreft zeker een succes.
Foto’s: Boyd Noorda, sociamedia.nl
Dit bericht heeft 0 reacties