
Informatie uit de RepairMonitor kan Philips Domestic Appliances meer inzicht geven in de repareerbaarheid van zijn stofzuigers. Dat zei Lotte Fonteijne van Philips DA op 24 maart tijdens de eerste online sessie voor Repair Café-vrijwilligers van dit jaar. Met het event markeerde Repair Café International de heropening van de Repair Cafés nu de coronamaatregelen zijn losgelaten. Bijna honderd mensen hadden zich voor de sessie aangemeld.
Vele tientallen Repair Café-organisatoren en -reparateurs deden mee aan het online Repair Café-event
“Vooral het productiejaar en het serienummer zijn voor ons erg belangrijk”, zei Lotte. “En omschrijf zo duidelijk mogelijk wat het probleem met de stofzuiger is.” Lotte studeerde Design for interaction aan de TU Delft. Tijdens haar afstudeeronderzoek – over de repareerbaarheid van draadloze stofzuigers – kwam ze bij Repair Café Delft in aanraking met de RepairMonitor. Na haar afstuderen ging ze aan de slag bij Philips DA als sustainability engineer.
Europees label voor repareerbaarheid
Op basis van haar afstudeeronderzoek signaleert Lotte een aantal punten waarop stofzuigers beter repareerbaar kunnen worden:
- Het gebruiken van een zelfde type batterij voor verschillende producten
- Horizontaal ontwerpen (zodat belangrijke componenten in zo min mogelijk stappen te bereiken zijn)
- Het gebruik van standaardschroeven (kruiskop, Philips en torx)
- Het plaatsen van connectoren aan beide kanten van een kabel
- Klikvingers (kunstof verbindingen) verwijderbaar ontwerpen of vervangen
Concrete aanleiding voor zulke aanpassingen is het repareerbaarheidslabel dat producten in Frankrijk sinds 2021 moeten hebben. Lotte verwacht dat dit binnen enkele jaren in de hele Europese Unie verplicht wordt.
Presentator Sandra Rottenberg wilde weten wanneer de beter repareerbare stofzuigers op de markt komen. Volgens Lotte kan dit nog twee tot drie jaar duren. “Dat is helaas de periode die het kost om te komen van een idee tot een product op de markt. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen.”
Innovatieve ideeën voor meer reparatie in Repair Cafés en daarbuiten
Tijdens het event kwamen meer sprekers en onderwerpen aan bod. Albert Haan vertelde over het slijpen van messen en scharen, waar hij in Repair Café Zwolle-Assendorp veel succes mee heeft. Jan Simons vertelde over de nieuwe reparatieservice waarmee Repair Café Nieuw-Lekkerland repareren breder toegankelijk wil maken. Student Social design Ollee Means vertelde over zijn project met een repareergilde, waarin repareerdiensten worden uitgewisseld tegen andere diensten, zoals een knipbeurt.
Bibliotheek Bollenstreek blij met tentoonstelling MOOI STUK!
Ninke Bartoo, van de Bibliotheek Bollenstreek in Sassenheim, vertelde over het programma VerMaak, dat momenteel in de bibliotheek draait. De Repair Café-tentoonstelling MOOI STUK! is daar onderdeel van. “Een heel mooie, kleurige tentoonstelling”, vond Ninke. Ze was ook erg enthousiast over de mogelijkheid die bezoekers hebben om ter plekke een ode te schrijven aan een gerepareerd voorwerp, of een excuusbrief aan voorwerpen die ze hebben weggegooid. “Prachtig wat mensen opschrijven: o, ik ben zo blij dat ik je heb laten repareren, want ik wil je niet kwijt.”
Martine Postma van Repair Café International meldde dat de expositie vanaf half mei weer te boeken is. “Na Sassenheim gaat hij volgende maand naar de gemeente Peel en Maas. Daarna is hij beschikbaar voor andere gemeenten. Hij kan een plaats krijgen in bibliotheken, maar ook in buurthuizen of op andere openbare locaties in de gemeente.”
Martine ging kort in op de uitdagingen waar Repair Café International voor staat. “Ons eerste doel is om als stichting het hoofd boven water te houden. We draaien dit jaar voor het eerst geheel zonder subsidie en dat is heel lastig.” De stichting is op allerlei manieren op zoek naar nieuwe bronnen van inkomsten om haar werk te kunnen voortzetten.
Online events als alternatief voor fysieke ontmoetingsdag
Daarnaast zet Repair Café International zich in om repareren een vaste plaats te geven in de circulaire economie die momenteel wordt opgebouwd. “Het Repair Café-netwerk is daarin heel belangrijk”, zei Martine. “Maar we vinden dat reparatie overal, elke dag, in allerlei vormen beschikbaar moet zijn. Daarom stimuleren we experimenten op dat gebied. We hopen daarover snel meer te kunnen vertellen.”
Repair Café International hoopt dit jaar nog een of enkele online events te kunnen organiseren. “Een landelijke dag op locatie is in de huidige omstandigheden voor ons niet mogelijk”, zei Martine. “Maar online is een goed alternatief om elkaar toch te zien en ervaringen uit te wisselen. Dat is een ding wat we hebben geleerd door de coronapandemie.”
Waarom proberen wij als gezamenlijke RepairCafés niet meer druk uit te oefenen, bijv. op /via de Consumentenbond, om repareerbaarheid i.h.a. te bevorderen? De CB zou bijv. in al haar tests en testrapporten van relevante producten een waardering voor repareerbaarheid kunnen opnemen, bijv. o.b.v. criteria als het aantal (door de consument zelf) vervangbare onderdelen, de verkrijgbaarheid en prijs van die onderdelen, de bereidheid en capaciteit van de servicedienst van de fabrikant/producent/importeur om onderdelen te vervangen, de kosten ervan, ….
…en een negatieve beoordeling wanneer iets helemaal niet gerepareerd kan worden, zoals bijv. een Nespresso-apparaat.
Beste Fred, we zijn idd met de Consumentenbond in gesprek om te kijken hoe onze data hen van meer informatie hierover kunnen voorzien. We laten het weten als daar iets concreets uit komt.
Worden er ook lezingen, voorlichtingsavond gegeven aan (vrouwen )verenigingen om op die manier inkomsten te kunnen genereren?
Én zo ja, waar kan dit aangevraagd worden?
Met vriendelijke groet,
Anneke van Eerden
Beste Anneke, zie op deze pagina, onder ‘Van wie is het idee afkomstig?’