skip to Main Content

De Nederlands-Vlaamse Repair Café-dag was ook dit jaar weer een prima gelegenheid om de handen uit de mouwen te steken! Tijdens de jaarlijkse ontmoetingsdag voor Repair Café-vrijwilligers was van alles te doen: (tuin)gereedschap slijpen, smartphones en laptops repareren, tassen maken, oefenen met laserprinten… De ruim honderd aanwezige vrijwilligers hoefden zich niet te vervelen.

Koffie met taart
De NVRCD werd dit jaar gehouden in Steenwijk, op zondag 22 april. Hij werd georganiseerd door het team van Repair Café Steenwijkerland, in samenwerking met Repair Café International. In Activiteitencentrum De Korf werden de bezoekers ontvangen met koffie met taart. Kiny Bruinsma vertelde tijdens de opening van de dag over ‘haar’ Repair Café Steenwijkerland, dat al een aantal jaren een succes is in de kringloopwinkel in Tuk.

Praktijk én theorie
Martine Postma, van Repair Café International, praatte de groep bij over de Repair Café-ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Na de lunch was het tijd voor tal van themasessies. Behalve praktische (zie foto links: (tuin)gereedschap slijpen) waren er ook theoretische sessies.

Beton
Zo verdiepte een aantal vrijwilligers zich onder leiding van emeritus hoogleraar Alle Bruggink in de vraag hoe je bij hergebruik waarde aan producten kunt toevoegen. Bruggink noemde als voorbeeld hergebruikt beton, dat sterker is dan nieuw beton.

 

Slopen
Engineer Jeroen Herrewijnen, oud-ontwikkelaar van Philips-stofzuigers, vertelde over de keuzes die fabrikanten moeten maken bij het ontwikkelen van stofzuigers.

Voor het eerst mocht er tijdens de NVRCD ook worden gesloopt: overgebleven wandtegels en oude stukken serviesgoed werden aan diggelen geslagen om onder leiding van Saskia Bakker te worden verwerkt tot prachtige mozaïeken.

Brandpunt+
Een cameraploeg van het tv-programma Brandpunt+ was aanwezig om beelden te schieten voor een reportage over het succes van de repareerbeweging. Die reportage is op dinsdag 1 mei uitgezonden.

Repair Café-jubileum in 2019
In de warme lentezon werd ’s middags een groepsfoto gemaakt. Diverse vrijwilligers vroegen al naar de plannen voor de Repair Café-dag 2019. Martine Postma liet weten dat die er zeker zal komen. “Maar vermoedelijk in oktober, aangezien het dan 10 jaar geleden is dat het allereerste Repair Café werd gehouden. Reden voor een feestje!”

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top