skip to Main Content

Veel kapotte voorwerpen zijn relatief eenvoudig te repareren. Maar veel mensen hebben zo weinig reparatiekennis dat hun dat toch niet zelfstandig lukt. Dat is een van de conclusies die Repair Café International trekt uit de analyse van bijna 8.000 reparaties.

Repair Café International analyseerde de gegevens die in 2018 werden ingevoerd in de RepairMonitor, de online tool waarmee vrijwilligers van Repair Cafés hun reparatiegegevens verzamelen. Het ging om data van 34 Repair Cafés in Nederland, de VS, Engeland en Australië.

Schoonmaken, ontkalken en smeren
Van alle reparaties was 65% succesvol. In veel gevallen bleken voorwerpen niet echt kapot te zijn, maar vooral onderhoud nodig te hebben. Simpele handelingen zoals schoonmaken, ontkalken of smeren waren vaak al voldoende om een product weer te laten functioneren. Dat mensen hiervoor naar een Repair Café komen, bewijst volgens de auteurs van het rapport het gebrek aan reparatiekennis in de samenleving.

“Ook zijn veel mensen zich er onvoldoende van bewust dat onderhoud erbij hoort; ze ervaren dat niet meer als een vanzelfsprekende taak die je thuis uitvoert, als onderdeel van het dagelijks leven”, reageert Martine Postma, directeur van Repair Café International.

Repareren terug in de klas
Dat moet volgens de stichting dringend veranderen. Postma: “Nederland wil een circulaire economie worden. Daar hoort bij dat repareren en goed voor je spullen zorgen normale activiteiten zijn. Onze vrijwilligers nemen het graag op zich om buurtgenoten de basishandelingen van repareren te laten zien. Maar de echte verandering komt wanneer ook in het onderwijs het leren van reparatievaardigheden weer een plaats krijgt.”

Robuuster ontwerp kan problemen voorkomen
Repair Café International constateert uit de analyse van de RepairMonitor ook dat veel problemen voorkomen hadden kunnen worden met robuuster ontwerp van vooral elektrische apparaten. Deze worden naar het Repair Café gebracht met draadbreuken, versleten tandwielen, kapotte schakelaars en knoppen, verminderde accucapaciteit etc. “Deze onderdelen zijn vaak niet zodanig geproduceerd dat ze regulier langdurig gebruik kunnen verdragen”, staat in het rapport.

Populaire producten en merken
Het product waarmee mensen het vaakst naar het Repair Café komen, was in 2018 het koffieapparaat. Ook stofzuigers, fietsen, lampen, broeken, naaimachines, klokken, jassen, strijkijzers en laptops kom je daar vaak tegen. De populairste merken in de RepairMonitor 2018 zijn Philips, Sony, Bosch, Tefal, Samsung, Miele, HP, Nespresso, Gazelle en Braun.

Top 10 meest voorkomende producten in RepairMonitor 2018, met aantallen

Meer informatie en meedoen
Meer weten? Download het gehele rapport. Of lees de samenvatting.
Ook data verzamelen via de RepairMonitor? Meld jouw Repair Café nu aan!

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. […] Veel reparaties bij het Repair Café komen voort uit achterstallig onderhoud. Regelmatig schoonmaken, ontkalken en/of smeren van huishoudelijke apparaten kan de levensduur verlengen en een vroegtijdige ‘reparatie’ (in feite een onderhoudsbeurt) voorkomen. Daarnaast zien we, ook bij het Repair Café in Den Haag, veel apparaten langskomen die duidelijk niet zijn ontworpen om langdurig gebruikt te worden: denk aan versleten tandwielen en kapotte schakelaars. Wij herkennen ons dan ook goed in de resultaten van de analyse van 8000 Repair Café-reparaties (in Nederland, Groot-Brittannië, de VS en Australië) waarin onder andere deze conclusies getrokken worden. Meer lezen? Dat kan hier. […]

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top