skip to Main Content

Producten van fietsfabrikant Gazelle worden in Nederlandse Repair Cafés het vaakst met succes gerepareerd. Op enige afstand volgen producten van Miele en Philips. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport over één jaar dataverzameling via de Reparatiemonitor. Het rapport is opgesteld in samenwerking met Natuur & Milieu.

In de Reparatiemonitor, de online tool van Repair Café International, hielden twaalf Nederlandse Repair Cafés in 2017 bij wat voor kapotte voorwerpen ze binnen kregen, wat er mis mee was en of de reparaties succesvol waren.

Reparatiekennis
Reparaties aan Gazelle-producten slaagden in 88 procent van de gevallen. Bij Miele en Philips (hoofdzakelijk stofzuigers en koffieapparaten) was dat 68 en 67 procent. Van de tien meest voorkomende merken in het Repair Café scoorde Samsung (veelal smartphones, tablets en laptops) het minst goed, met een slagingspercentage van slechts 30 procent.

“Dit zijn op zich geen schokkende resultaten”, reageert Martine Postma van Repair Café International. “Fietsen zitten nu eenmaal minder ingewikkeld in elkaar dan smartphones. Ook is de kennis over het repareren van fietsen veel breder verspreid dan die over elektronicareparaties. Op dat laatste gebied is nog veel winst te behalen.”

Informatie zelden beschikbaar
In de Reparatiemonitor kunnen reparateurs ook aangeven of zij reparatie-informatie hebben kunnen vinden als zij daarnaar op zoek gingen. Die informatie blijkt maar zelden beschikbaar te zijn. In slechts 16 procent van de gevallen waarin informatie werd gezocht, werden ook daadwerkelijk reparatiehandleidingen of andere tips gevonden.

Repareren heeft zin
Het rapport over één jaar dataverzameling via de Reparatiemonitor toont verder aan dat het zin heeft om kapotte spullen te (laten) repareren. Het gemiddelde slagingspercentage in het Repair Café is met 65 procent vrij hoog. Bij elektrische apparaten ligt het iets lager, maar nog altijd op gemiddeld 55 procent. Van de tien meest gebrachte producten zijn er slechts twee (laptops en printers) waarbij het slagingspercentage lager dan 50 procent was.

Meest voorkomende producten
In totaal voerden de twaalf deelnemende Repair Cafés 2.347 reparaties in de monitor in. De toptien van meest voorkomende producten ziet er als volgt uit:

Toptien meest aangeboden producten + aantallen

Meer weten? Download het volledige onderzoeksrapport.

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top