
Op zoek naar een succeservaring in het Repair Café? Kom dan eens langs met je fiets. Fietsen staan op nummer twee in de top tien van meest aangeboden producten. Het slagingspercentage is ook erg hoog: 86 procent van de binnengebrachte fietsen wordt met succes gerepareerd! Dat blijkt uit de RepairMonitor waarin reparateurs hun reparatiegegevens bijhouden.
Onderhoud verlengt het leven van je fiets
Fietsen zijn goed repareerbaar en onderdelen zijn goed verkrijgbaar. Fietsen die niet gerepareerd konden worden, waren over het algemeen te versleten of verroest. Een tip uit het Repair Café is dan ook: onderhoud je fiets goed. Dan gaat hij langer mee.
Bezoekers komen vooral naar het Repair Café met problemen aan banden, kettingen, verlichting, remmen, wielen en versnellingen. Voor reparateurs zoals Paul Swartjes van Repair Café Nieuwegein zijn dit soort zaken gesneden koek. Bij reparaties die te veel tijd kosten, verwijst hij door naar de fietsenmaker. Dat doet hij ook als er dure onderdelen moeten worden vervangen.
Maak je fiets schoon
Goed fietsonderhoud is volgens Paul essentieel. Hij ziet mensen langskomen voor de simpelste dingen: een aanlopend wiel, een stroef uitklappende standaard. Het Repair Café is dé plek om zulke simpele problemen zelf te leren oplossen. Maar vaak kun je ze ook voorkomen door je fiets goed schoon te houden.
Schoonmaken kan met heet water, een sopje en een tuinslang. Als modder en roest tussen de onderdelen vandaan zijn, loopt een fiets vaak al een stuk soepeler. Door regelmatig schoon te maken ontdek je het bovendien op tijd als er iets los zit. Het losse onderdeel kun je dan aandraaien met een sleutel.
WD40 zorgt dat je fiets soepeler loopt
Op bewegende delen kun je WD40 spuiten. Deze waterverdrijvende spray maakt dat een fiets soepeler loopt. Spuit WD40 echter niet op de ketting! Hiervoor heb je speciaal kettingvet. Paul adviseert om je fiets elk half jaar zo’n schoonmaakbeurt te geven.
Topmerken van fietsen
Gazelle, Batavus, Giant, Union en Sparta zijn in het Repair Café de meest voorkomende fietsmerken. Tussen deze merken is geen duidelijk verschil in repareerbaarheid te zien. Het verschil tussen de ene en de andere fiets zit in de soort onderdelen. Let er bij het vervangen van een onderdeel op dat je de juiste soort aanschaft, die past bij jouw fiets.
Hardere blokjes lijken bijvoorbeeld vaak een goede keus, omdat deze langzamer slijten dan zachtere. Maar als jouw fiets een fragiele velg heeft, kan het zijn dat deze dan juist weer sneller slijt. Voor goed advies kun je terecht bij allerlei fietsenspecialisten.
Banden van fietsen repareren
Bij bijna een derde van de fietsreparaties in het Repair Café gaat het om de banden. Die zijn vaak lek of leeg. Bijna de helft hiervan moest worden geplakt. In het Repair Café kun je leren hoe dit moet. Reparateur Paul vindt dat iedereen met een fiets een bandenplakset zou moeten hebben.
Volgens de gegevens in de RepairMonitor moesten ook veel fietsbanden worden vervangen. Een klein deel hoefde alleen maar worden opgepompt. Bij een kleine 10 procent moest het ventiel worden gerepareerd of vervangen.
Tips voor het repareren van fietsen
Uit de RepairMonitor komen de volgende vijf tips over fietsreparaties naar voren:
1. Kettingproblemen kun je bijna altijd oplossen door de ketting goed af te stellen;
2. Verlichting doet het vaak weer nadat je de contacten hebt schoongemaakt;
3. Remmen repareer je door de remkabel te vervangen of te verstellen;
4. Wielen zijn vaak moeilijk te repareren, maar wel goed te vervangen of vast te zetten;
5. Versnellingen doen het vaak weer na verstellen, schoonmaken en smeren.
Repareer je fiets zelf of kom langs in het Repair Café!
Heb jij hulp nodig bij het repareren of onderhouden van jouw fiets? Kom dan naar een Repair Café bij jou in de buurt. Wil je de reparatie zelf doen? Vind dan een reparatiehandleiding bij iFixit! Je kunt deze stap-voor-stap-handleidingen natuurlijk ook gebruiken om jouw bezoek aan het Repair Café voor te bereiden. Zo lees je wat je ongeveer kunt verwachten.
nieuwe ketting moet je naar een fietsenmaker gaan zeker?
Ik heb meteen gekeken of er een repair café bij mij in de buurt is. Mijn vader vond ook altijd dat ik zelf een band moest kunnen plakken. Ik ben echter onhandig, maar misschien ook een beetje lui. Ik kom zeker langs, mocht het weer zover zijn.
https://www.piest.nl/fietsen-en-ebikes.html
Hallo, heb problemen met mijn versnellingen van mijn koersfiets kunnen jullie mij helpen? Merk van de fiets is Minerva.
Beste Ivan,
in verband met de corona crisis adviseren wij momenteel om géén Repair Café bijeenkomsten te houden. Daarom kunnen we je nu ook geen bezoek aan een Repair Café in de buurt aanraden om met je fiets te bezoeken.
Maar als het niet kan wachten tot Repair Café bijeenkomsten weer verstandig zijn, zijn er mogelijk Repair Café vrijwilligers die op afstand advies en tips kunnen geven.
Je vindt hier een overzicht van alle Repair Cafés inclusief de bij ons bekende contactgegevens: https://repaircafe.org/bezoeken/
Je kunt ook een betreffende post in het forum op onze website of op onze Facebook pagina plaatsen.
Veel succes ermee en vriendelijke groet,
Claudia
Goedendag Mijn elektrische fiets werkte ineens niet meer nadat de fiets helaas één middag in heftige regen heeft gestaan. Weet iemand wat het zou kunnen zijn?
Beste Pieter, dit lijkt me ook een vraag voor ons forum. Hier kun je je daarvoor aanmelden. Veel succes met de fiets!
Hallo
Mijn versleten achterband moet vervangen worden. Doen jullie dit ook?
Mek van mijn fiets is Gazelle.
Hoor graag van jullie.
Groetjes nadia