skip to Main Content

“Onze 32 vrijwillige reparateurs hebben in minder dan twee jaar tijd met 20 bijeenkomsten duizend spullen gerepareerd! Dat is geweldig”, zegt Tet Hiltermann,  een van de organisatoren van Repair Café Oegstgeest. “Maar ze kunnen helaas niet alles repareren. Daarom zeggen we: fabrikant, maak spullen repareerbaar!”

Met deze uitspraak kondigt Repair Café Oegstgeest geen nieuw tijdperk aan – Stichting Repair Café en veel andere Repair Cafés gingen Oegstgeest al voor – maar het is wel een duidelijk signaal: we gooien veel meer weg dan nodig is en voor een deel ligt dat aan de fabrikanten, zij maken producten vaak zo dat  ze snel kapot gaan en niet te repareren zijn.

Geplande slijtage noemen we dat. Hoe vaak heb je wel niet een nieuwe telefoonoplader moeten kopen, omdat het te dunne snoertje scheurde? En kun je alle apparaten bij jou in huis openschroeven? De behuizing van apparaten is vaak dichtgeplakt of dichtgesmolten, en elektrische componenten worden onbereikbaar ingegoten. Daar kom je met een normaal stuk gereedschap niet zo makkelijk bij.

Hoe wil Repair Café Oegstgeest de boodschap naar buiten brengen?
“We gaan de boodschap uitdragen in onze PR en communicatie met partners binnen de lokale economie van Oegstgeest”, vertelt Tet. “We hebben goed contact met onder anderen de fietsenmaker uit het dorp, de elektrowinkel, de goud- en zilversmid en de kleermaker. En om ons netwerk uit te breiden, organiseren we het Repair Café regelmatig op een andere locatie. In september staan we zelfs in een grote tent van de winkeliersvereniging.”

“Maar verder verandert er niets aan ons Repair Café”, zegt de trotse Tet. “Sinds de opening in mei 2013 worden er per bijeenkomst 70 tot 130 kapotte producten ter reparatie aangeboden. De reparateurs blijven daarom precies doen wat ze al twee jaar doen: repareren.”

In februari sprak het Tros-consumentenprogramma Radar nog met Martine Postma, de oprichter van Stichting Repair Café, over geplande slijtage. Martine noemde het succes van het Repair Café een teken dat mensen genoeg hebben van “al die troep die het snel begeeft”.

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top