skip to Main Content

De Repair Café-tentoonstelling ‘MOOI STUK! Ode aan de reparatie’ staat de komende maand in het Provinciehuis in Utrecht. De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten heeft de expo naar Utrecht gehaald om aandacht te vragen voor de grote kansen van reparatie en voor de vraag wat er moet gebeuren om meer te repareren in plaats van nieuw te kopen.

Nieuwe spullen hebben het meeste impact op milieu en klimaat

“Het grootste deel van de klimaat- en milieu-impact van de gemiddelde Nederlander wordt veroorzaakt door de aanschaf van nieuwe spullen”, vertelt Statenlid Nelleke Groen. “En dat terwijl we die impact gemakkelijk kunnen verminderen door meer producten te repareren. Helaas zien we dat reparatie het nog vaak aflegt tegen nieuw kopen, bijvoorbeeld doordat nieuwe spullen vaak goedkoop zijn, of omdat mensen zich niet realiseren dat je een product ook kunt repareren.”

Maar er zijn meer belemmeringen, weet Nelleke. “We zien dat producten steeds moeilijker te repareren zijn, omdat de behuizing bijvoorbeeld volledig verlijmd is en niet kan worden geopend zonder het apparaat te breken. Ook willen sommige fabrikanten niet alle informatie geven die nodig is om een product te repareren, zodat je gedwongen bent om een nieuw product te kopen als het kapotgaat. Doodzonde!”

GroenLinks: consument moet recht hebben om product te repareren

GroenLinks maakt zich in Europa hard voor een algemeen ‘recht op reparatie’. “Dat betekent voor ons niet alleen de garantie dat een product tijdens zijn levensduur door de fabrikant kan worden gerepareerd, maar ook dat consumenten het recht moeten hebben om een product zelf te repareren, of zich te laten helpen door, bijvoorbeeld, een Repair Café.”

De provincie Utrecht telt tientallen Repair Cafés, waar bezoekers terecht kunnen met kapotte spullen. Nelleke: “Wat mij betreft mogen dit er nog meer worden! Die ontwikkeling willen we stimuleren door de tentoonstelling ‘MOOI STUK!’ in het provinciehuis te laten zien.”

De tentoonstelling staat tot en met 5 april in de hal van het Provinciehuis aan de Archimedeslaan 6 in Utrecht.

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top