
De Europese Commissie nodigt burgers en organisaties uit om feedback te geven op plannen om reparatie en hergebruik te stimuleren. De Commissie heeft een aantal ideeën op papier gezet. Ze wil nu graag weten of die aansluiten bij de opvattingen en wensen van het Europese publiek.
Met de plannen wil de Commissie consumenten aansporen om kapotte spullen vaker te laten repareren en ook vaker gerepareerde spullen te kopen. Ook wil ze producenten aanmoedigen om producten te ontwerpen die langer meegaan en gemakkelijk herstelbaar zijn. Niet-duurzame consumptie wil ze ontmoedigen. Zo wil de Commissie bijdragen aan de opbouw van een circulaire economie.
Geef je mening!
Wil jij je mening geven? Lees dan allereerst de plannen door. Feedback geven kan tot 5 april 2022 via de website van de Europese Commissie.
Meer lezen
- Lees de plannen van de Europese Commissie voor meer reparatie en hergebruik
- Lees ons nieuwsbericht over een Europees recht op reparatie
Soms is repareren niet verstandig omdat bv. een moderner apparaat veel zuiniger is met energie. Het oude apparaat wel naar de milieustraat brengen.
Rob, hier is ook onderzoek naar gedaan. Bij onderzochte producten (telefoons, wasmachines, stofzuigers, laptops) lijkt repareren (levensduur verlengen) toch veel beter dan vervangen. Zie: https://eeb.org/wp-content/uploads/2019/09/Coolproducts-report.pdf
, en vaak wordt dat argument ten onrechte gebruikt; de leek is de dupe.
Stel dat het waar is, dan hebben we een zuiniger product en een hoop (vaak niet-recyclebaar afval). Tel uit je winst.
Het zou reeds een grote stap zijn om uniformiteit te waarborgen mbt het gebruik van borgend materiaal bv schroeven. Idioot hoeveel verschillende soorten bitjes etc je moet hebben op alles te kunnen demonteren.
Daarnaast een plicht tot het verstrekken van demontage handleiding
Het lukt de EU niet om uniforme stekkers en stopcontacten te regelen, dus hoe moet dat andere dan????