
Spullen moeten duurzaam en repareerbaar zijn; reparatie door een professional moet betaalbaar zijn en informatie over repareren en onderhoud voor iedereen beschikbaar. Dat is goed voor het milieu, de economie én de samenleving als geheel. Dat schrijven 7 meest Europese organisaties, waaronder Stichting Repair Café, in een gezamenlijke mission statement.
Als producten langer meegaan en beter repareerbaar zijn, hoeven minder nieuwe grondstoffen te worden gewonnen, wat uitputting van grondstofvoorraden tegengaat. Ook wordt zo waarde behouden, aangezien een compleet product een hogere economische waarde vertegenwoordigt dan de grondstoffen waaruit het is opgebouwd.
Nieuwe, groene banen
Als reparatie- en onderhoudswerk goedkoper wordt, kunnen nieuwe, groene banen ontstaan. Dit alles stimuleert een duurzamer consumptiepatroon en brengt de samenleving als geheel in de richting van een circulaire economie.
In de mission statement doen de opstellers acht concrete suggesties voor hoe deze zaak op Europees niveau kan worden aangepakt. Zo vinden ze dat producten een gegarandeerde minimum-levensduur moeten krijgen en zo ontworpen moeten worden, dat ze eenvoudig in onderdelen uit elkaar zijn te halen. Reserve-onderdelen moeten beschikbaar zijn tot minimaal een bepaald aantal jaren nadat de laatste batch van een product is gefabriceerd, en de belasting op reparatiewerk moet omlaag.
De opstellers van de mission statement zijn, naast Stichting Repair Café:
– iFixit
– RREUSE
– European Environmental Bureau
– Zero Waste Europe
– Friends of the Earth Europe
– European Environmental Citizens’ Organisation for Standardisation
Brussel
Om de mission statement te promoten, organiseren de opstellers in de European Sustainable Development Week onder meer een bijeenkomst in Brussel. Meer nieuws volgt!
Dit bericht heeft 0 reacties