skip to Main Content

Het Europees Parlement heeft de plannen voor het recht op reparatie aangescherpt. Voor de parlementariërs gaan de voorstellen waarmee de Europese Commissie dit voorjaar naar buiten kwam, niet ver genoeg.

Reserve-onderdelen en reparatie-informatie ook voor Repair Cafés

Het europarlement vindt dat niet alleen professionele, merkgebonden reparateurs toegang moeten krijgen tot reserve-onderdelen, reparatie-informatie en andere zaken die nodig zijn om kapotte voorwerpen te kunnen repareren. Ook onafhankelijke reparateurs, opknapbedrijven en eindgebruikers zouden hiervan moeten kunnen profiteren, tegen een redelijke prijs. Daarmee zouden al deze voordelen ook gaan gelden voor Repair Cafés.

Extra jaar garantie en meer reparatievouchers

De parlementariërs willen verder de wettelijke garantietermijn voor producten na een reparatie verlengen met een extra jaar. Op die manier worden consumenten met extra garantie beloond voor hun keuze om een product te laten repareren. Hoe lang de wettelijke garantietermijn is, verschilt per EU-lidstaat.

Maar ook bij producten die kapot gaan na de garantieperiode wil het parlement reparatie extra stimuleren. Bijvoorbeeld door het mogelijk te maken dat consumenten voor de duur van de reparatie een vervangend apparaat in bruikleen krijgen. Ook moeten professionele reparaties voor de consument goedkoper worden. Om dat te bereiken, wil het Europees Parlement dat meer landen, in navolging van onder meer Oostenrijk en Frankrijk, reparatievouchers en andere financiële voordelen in het leven roepen.

Het Europees Parlement is het op 21 november eens geworden over onder meer de bovenstaande aanscherpingen. Dat betekent nog niet dat die nu direct van kracht worden. Over de uiteindelijke inhoud van de wet over het recht op reparatie moet het parlement nog onderhandelen met de Raad van de Europese Unie, waarin nationale ministers van alle lidstaten zitting hebben. Die raad heeft op 22 november zijn eigen ideeën over het recht op reparatie naar buiten gebracht.

‘Mooi als Repair Café-vrijwilligers niet meer worden achtergesteld bij professionele reparateurs’

Martine Postma van Repair Café International hoopt dat de voorgestelde aanscherpingen inderdaad in de nieuwe wet komen te staan. “Daarmee zouden onze vrijwilligers beter kunnen repareren en niet meer worden achtergesteld bij professionele reparateurs. Dat zou mooi zijn. Als we reparatie echt aantrekkelijker willen maken, dan is dat ook een absolute vereiste.”

Martine wijst er wel op dat het recht op reparatie voorlopig nog maar voor een klein aantal productgroepen gaat gelden, namelijk alleen voor (af)wasmachines, drogers, fietsen, koelkasten, lasapparatuur, schermen, servers, smartphones/tablets en stofzuigers.

Meer informatie

Dit bericht heeft een reactie

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top