skip to Main Content

(Dit bericht is aangepast op 5 en 11 april 2022)

Fabrikanten van elektrische apparaten moeten worden verplicht om producten te maken die langer meegaan en die repareerbaar zijn. Dat staat in een resolutie die het Europees Parlement op 16 maart met een grote meerderheid heeft aangenomen.

Volgens de parlementsleden moet het recht op reparatie worden uitgebreid. Ook onafhankelijke reparateurs en gewone consumenten zouden gratis toegang moeten krijgen tot reparatie- en onderhoudsinformatie. Het huidige recht op reparatie geldt in de praktijk vooral voor professionele, merkgebonden reparateurs.

Door te repareren kunnen consumenten bijdragen aan de circulaire economie

Met de resolutie voert het parlement de druk op de Europese Commissie op. Die laatste komt dit jaar sowieso met plannen om reparatie en hergebruik te stimuleren. “Met deze resolutie maken we glashelder wat we van de Commissie verwachten”, zegt de Duitse Anna Cavazzini, die het initiatief tot de resolutie nam. Zij vindt dat consumenten door hun eigen spullen te repareren kunnen bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie. “Op het gebied van recht op reparatie moet de EU gewoon leveren”, vindt de europarlementariër.

Meer informatie

 

Dit bericht heeft een reactie

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top