skip to Main Content

Steeds meer Europese bedrijven zijn bereid regels te aanvaarden die nieuwe producten duurder maken en reparatie aantrekkelijker. Dat zei Xavier Houot van elektronicafabrikant Schneider Electric op 30 september in Brussel. Daar werd een conferentie gehouden over de rol van reparatie en re-manufacturing in de circulaire economie. Volgens Houot is de tijd dan ook rijp om dit in Europa te gaan regelen.

Op de conferentie, die plaatsvond in het gebouw van het Europees Parlement, was een internationaal gezelschap bijeen: europarlementariërs, vertegenwoordigers van milieu- en consumentenorganisaties, bedrijven in de reparatiebranche en dus ook productfabrikanten. Ook Stichting Repair Café was vertegenwoordigd.

Niet toevallig
De bijeenkomst werd niet toevallig gehouden aan het begin van de herfst waarin de Europese Commissie moet besluiten hoe actief zij wil toewerken naar een circulaire economie, waarin grondstoffen niet na het eerste gebruik tot afval vervallen, maar steeds opnieuw worden benut.

” Vóór de kerst komt de commissie met plannen op dat gebied”, zei Carsten Wacholtz van het European Environmental Bureau (EEB), een van de organisatoren van de conferentie. “Nu is dus hét moment om het belang van reparatie en re-manufacturing te onderstrepen in het hart van Europa.”

Nieuwe businessmodellen
Alle aanwezigen waren het erover eens dat het ook tijd is voor nieuwe businessmodellen, zoals meer lease-constructies. Daarbij blijft de fabrikant eigenaar van een product en daarmee verantwoordelijk voor het goed functioneren ervan. “Dit stimuleert fabrikanten om duurzame en repareerbare spullen te produceren”, zei Ida Auken, die tot voor kort milieuminister van Denemarken was.

Om te laten zien dat repareren helemaal niet moeilijk hoeft te zijn, werd er op de conferentie niet alleen gepraat maar ook daadwerkelijk gerepareerd. Kyle Wiens en Thomas Opsomer van repareerplatform iFixit lieten de zaal zien hoe je zelf in tien minuten het scherm van je mobiele telefoon kunt vervangen. “Je moet natuurlijk wel de juiste handleiding en het juiste gereedschap hebben”, zei Wiens. “Dat is waarin iFixit probeert te voorzien.”

Manifest
Meer weten over het belang van reparatie in de circulaire economie? Lees het manifest dat Stichting Repair Café, samen met onder meer iFixit en het EEB, dit voorjaar over dit onderwerp heeft gepubliceerd. En bekijk de video over de conferentie in het Europees Parlement!

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top