skip to Main Content

(dit artikel is aangepast op 31-10-2022)

Teleurstellend nieuws uit Europa: de Europese Commissie stelt het recht op reparatie minimaal een halfjaar uit. De Commissie zou in november met plannen komen, maar de Raad voor regelgevingstoetsing heeft die plannen negatief beoordeeld. De Raad voor regelgevingstoezicht is een onafhankelijk orgaan dat de Europese Commissie advies geeft.

‘Het kan niet zo zijn dat belangrijke wetgeving telkens wordt uitgesteld’

Europarlementariër Anna Cavazzini is boos. Zij spant zich al geruime tijd in voor het Europese recht op reparatie. “Ongelooflijk!”, schrijft Cavazzini op Twitter. “De Europese Commissie heeft het recht op reparatie al in maart 2020 aangekondigd. Het stond voor november dit jaar op de agenda. Het kan niet zo zijn dat belangrijke wetgeving in het kader van de Green Deal telkens maar wordt uitgesteld.” Cavazzini vraagt zich af of de Raad voor regelgevingstoetsing zich heeft laten beïnvloeden door groepen die lobbyen voor de belangen van productfabrikanten.

Ook Repair Café International is teleurgesteld. “Het recht op reparatie is cruciaal voor het slagen van de circulaire economie”, reageert oprichter Martine Postma. “Mensen willen kunnen repareren; alleen al de voortdurende groei van ons netwerk bewijst dat. Het is aan de EU om ervoor te zorgen dat ze daarbij worden geholpen in plaats van tegengewerkt.”

Martine was op 31 oktober te gast in het televisieprogramma Tijd voor MAX om te vertellen waarom het belangrijk is dat het recht op reparatie er snel komt.

Right to Repair Europe: ontwikkelingen gaan veel te langzaam

Volgens Right to Repair Europe vinden acht van de tien Europeanen dat het makkelijker moet worden om digitale apparaten te repareren. De lobbyorganisatie constateerde in september al dat de ontwikkelingen rond het recht op reparatie veel te langzaam gaan.

“Op papier is het recht op reparatie onderdeel van de Green Deal, waarmee Europa in 2050 een circulaire economie wil zijn. In de praktijk is er nog bijna niets gebeurd”, zei Cristina Ganapini van Right to Repair Europe tijdens Fixfest, de tweejaarlijkse bijeenkomst van reparateurs en activisten, dit keer in Brussel. Ze wees erop dat de EU al dertien (!) jaar praat over een universele oplader voor elektronische devices. “En hij is er nog steeds niet!”


Volgens Right to Repair Europe gebeurt er veel te weinig om te komen tot een volledig recht op reparatie 

Meer informatie

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Natuurlijk, wanneer worden er wakker. De Eu is er alleen voor de grote bedrijven.
    De gewone burger komt niet aan bod. Alleen grote bedrijven kunnen lobbyen.
    Triest maar kijk naar arbeidsrecht.

  2. Het word één grote soap. Er zijn alweer de eerste loopholes toegevoegd, lees ik. Kan de fabrikant er gewoon weer een draai aan geven en het er niets beter op worden. Wanneer komt er een standaard voor schroefjes? Bij laptops is/was het één groot drama. Suc6 met het vinden van een passend schroefje als je laptop 3 jaar of ouder is. Honderden soorten schoefjes, die allemaal maar op een bepaalde serie passen, niet passend op de concurrent, een ander, eigen model. TV’s met leds? Welkom in het led walhalla. Allemaal net weer ff anders, zo ingebouwd in de tv dat je de complete tv, incl scherm etc. compleet moet demonteren om er uberhaupt bij te kunnen. Terwijl de opties om het gewoon via de achterzijde of zijkant te kunnen doen, wijd open liggen. Leds, er hoeft er maar eentje te falen om je tv onbruikbaar te maken….nee, echt. Drama! DUMB en dumber tv’s, wegwerp tv’s. Zo ontworpen, dat vervanging eigenlijk de enige optie is.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top