
Dit artikel is aangepast op 5 en 11 april 2023
Met een vertraging van bijna een halfjaar komt de Europese Commissie eindelijk met plannen om het recht op reparatie te regelen. Volgens het voorstel moeten producenten bij producten die binnen de garantietermijn kapot gaan, verplicht kiezen voor reparatie, behalve als dat duurder is dan een nieuw product aanbieden. Bij bepaalde producten die buiten de garantietermijn kapot gaan (waaronder (af)wasmachines, drogers, stofzuigers en binnenkort smartphones en tablets), moet de fabrikant reparatie als optie aanbieden. Ook mogen consumenten eisen dat hun kapotte product wordt gerepareerd als dat technisch mogelijk is.
Daarnaast moeten er volgens het plan in alle EU-landen online platforms komen die consumenten in contact brengen met reparateurs en verkopers van gerepareerde goederen in hun buurt.
Goedkope producten vallen buiten de regeling
Het plan is met de nodige kritiek ontvangen.
Martine Postma van Repair Café International is blij dat er eindelijk meer aandacht komt voor reparatie, maar wijst meteen op de beperkingen van het voorstel. “Verplicht kiezen voor reparatie, behalve als dat duurder is dan een nieuw product aanbieden? Daar ga je al. Daarmee valt meteen een hele reeks goedkope producten buiten de regeling.”
Ze legt uit hoe dat komt. “Reparatie is handwerk, waarbij je vooral arbeidsloon betaalt. Laten we zeggen dat een reparateur 45 euro per uur kost; dan begrijp je dat reparatie met deze regeling nooit een optie zal zijn voor een waterkoker van 13 euro, of een melkopschuimer op batterijen van 7 euro. Dat terwijl juist dit soort goedkope producten vaak al snel kapot gaan.”
Jammer: reparatiehandleidingen worden niet openbaar
Martine vindt het daarom jammer dat het voorstel producenten niet verplicht om reparatiehandleidingen openbaar te maken. “Dan zouden Repair Cafés en gewone consumenten ook dat soort producten veel beter kunnen repareren en dus langer kunnen gebruiken.”
Ook Right to Repair Europe heeft kritiek. De lobbyorganisatie spreekt van een gemiste kans om te komen tot een algemeen recht op reparatie. “Dit voorstel gaat niet in op de zeer urgente kwesties van betaalbaarheid van reparatie en van anti-reparatiepraktijken.”
Lichtpuntje: erkenning voor burgerinitiatieven zoals Repair Cafés
Toch ziet Right to Repair Europe ook lichtpuntjes. Zo schrijft de Europese Commissie in de passage over de online reparatieplatforms expliciet dat deze zich niet alleen hoeven te richten op professionele reparateurs, maar kunnen worden uitgebreid met reparatie-initiatieven vanuit burgers zelf.
“Wij verwelkomen dit voorstel als een eerste stap ter ondersteuning van burgers die op zoek zijn naar reparatiemogelijkheden of circulaire locaties voor oude apparaten. Dit is ook een belangrijke stap in het proces om ook de rol van onafhankelijke reparateurs te erkennen, en hen bijvoorbeeld toegang te geven tot reparatie-informatie en onderdelen”, zo schrijft Right to Repair Europe op zijn website.
Volgens de Europese Commissie mogen online reparatieplatforms ook de aandacht vestigen op reparatie-initiatieven vanuit burgers zelf, zoals Repair Cafés
Meer informatie
- Download het voorstel van de Europese Commissie voor het recht op reparatie (31 pagina’s, in het Engels);
- Lees het persbericht van de Europese Commissie;
- Bekijk de reactie van Right to Repair Europe;
- Bekijk WNL op Zondag van 9 april, waarin Martine Postma te gast was om te praten over het recht op reparatie;
- Beluister de uitzending van Geld of je leven op Radio 1 van 5 april hierover, met Martine Postma en Repair Café-reparateur Bas Defize;
- Lees onze eerdere berichtgeving over het recht op reparatie in de EU.
Dit bericht heeft 0 reacties