skip to Main Content

Veel Repair Cafés zijn maar een middag per maand open. Dat kan vervelend zijn als jouw koffieapparaat, stofzuiger of klok halverwege de maand een mankement krijgt. Voor dat probleem biedt Repair Café Apeldoorn-Noord een oplossing: bezoekers zijn hier elke maandag tot en met zaterdag welkom!

“Je kunt bij ons iedere dag een afspraak maken om langs te komen met een kapot voorwerp”, vertelt Kees Grimmelikhuisen. Hij is coördinator van het permanente Repair Café dat onderdeel is van circulair ambachtscentrum Foenix in Apeldoorn.

34 vrijwilligers zijn elk minimaal twee dagdelen per week aanwezig

Bij Foenix draait alles om hergebruik. Kapotte spullen worden er gerepareerd, van oude voorwerpen worden nieuwe gemaakt en afgedankt materiaal wordt gebruikt in nieuwe creaties en ontwerpen. Het circulair ambachtscentrum heeft drie kringloopwinkels, een textielatelier, een houtwerkplaats, een fietsenmaker, een klokkenmaker, een wasserij– én een Repair Café.

Het Repair Café van Foenix kan beschikken over 34 reparateurs. “Grotendeels vrijwilligers”, legt Kees uit. Hijzelf en een ondersteunende medewerker zijn de enige betaalde krachten. “We hebben een aantal gepensioneerden onder de vrijwilligers, maar ook mensen via het leerbedrijf van de gemeente, via de reclassering – van alles eigenlijk. Iedereen heeft zijn eigen expertise. De een weet bijvoorbeeld alles over stofzuigers, een ander is handig met radio’s, een derde is expert op het gebied van koffieapparaten.” Alle vrijwilligers zijn minimaal twee dagdelen per week aanwezig. “Maar sommige vinden het zo leuk hier dat ze vijf dagen per week komen”, weet Kees.

Samen repareren: reparateur legt uit, bezoeker doet mee en leert

Een afspraak maken voor een reparatie doe je via internet. “Mensen geven via een formulier aan met welk voorwerp ze langs willen komen: soort product, merk, typenummer. Ze kunnen ook een foto toevoegen. Die aanmeldingen komen bij mij binnen. Ik kijk dan wanneer er een reparateur met de juiste kennis aanwezig is en plan de afspraak in.”

Tijdens die afspraak – in de technische werkplaats achter de kringloopwinkel van Foenix – is het nadrukkelijk de bedoeling dat de bezoeker erbij blijft. “Wat dat betreft is ons Repair Café niet anders dan een ‘gewoon’ Repair Café”, vertelt Kees. “Je doet het samen: de reparateur laat zien, legt uit, draagt zijn kennis over. De bezoeker doet mee en leert over de werking en het onderhoud van het voorwerp.”

Repair Café-bezoekers melden zich bij de balie en gaan dan met een reparateur naar de werkplaats achter de kringloopwinkel.

Vrijwilligers stromen regelmatig door naar betaald werk of opleiding

Als er geen reparatie-afspraken zijn, doen de vrijwilligers andere dingen. “Bij onze kringloopwinkel worden natuurlijk veel spullen ingeleverd. Die moeten ook allemaal worden nagekeken, eventueel gerepareerd en klaargemaakt voor de verkoop. Die taken zijn heel goed te combineren met de Repair Café-afspraken. Al met al heb je hier als vrijwilliger heel afwisselende taken.”

Kees heeft het zelf ook naar zijn zin bij circulair ambachtscentrum Foenix in Apeldoorn. “Het is echt uitdagend werk. Je komt van alles tegen: allerlei technische vraagstukken. Maar ook het werken met mensen is mooi. We willen mensen hier begeleiden naar waar ze naartoe willen. Het komt regelmatig voor dat iemand vanuit hier doorstroomt naar betaald werk in de techniek. Of naar een BBL-opleiding, waarbij je werken en leren combineert. Dan heb je iemand echt een stap verder gebracht.”

Kees Grimmelikhuisen in Repair Café Apeldoorn-Noord: ‘Je komt hier van alles tegen.’

Meer informatie

Dit bericht heeft 3 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top