skip to Main Content

Geniet langer van jouw elektrische kachel of radiator. Kom voor reparatie of advies naar het Repair Café!

Is jouw ventilatorkachel kapot? Of heb je problemen met een straalkachel of elektrische radiator? Geen nood! De kans is groot dat het probleem kan worden opgelost.

Elektrische verwarmingselementen populairder sinds 2022

Elektrische kachels zagen we in het Repair Café jarenlang niet vaak. Maar daar is sinds de oorlog in Oekraïne verandering in gekomen. Sinds de forse stijging van de gasprijzen in 2022 zijn elektrische verwarmingselementen ineens een stuk populairder geworden. De ventilatorkachel was in 2022 zelfs de hoogste nieuwe binnenkomer in de RepairMonitor, de online tool waarin Repair Cafés wereldwijd hun reparatiegegevens bijhouden.

Veel Repair Café-reparateurs hebben de laatste tijd ervaring opgedaan met het repareren van diverse soorten elektrische kachels. Ventilatorkachels worden in 61 procent van de gevallen met succes gerepareerd, blijkt uit de RepairMonitor. Bij straalkachels is dat 58 procent, bij elektrische radiatoren 46 procent.

Kapotte schakelaar hoeft niet het einde te zijn van een elektrische kachel

Ook Repair Café Eindhoven-Woensel krijgt vaker elektrische kachels op tafel. Reparateur Rens (zie foto bovenaan dit artikel) nam er zelfs tijdens het tienjarig jubileum van zijn Repair Café op 3 maart nog een onder handen. Deze kachel is volgens de eigenaar (links op de foto) drie à vier jaar oud.

Hij vertelt: “Ik ben ermee langs de BCC gegaan, waar ik hem destijds heb gekocht. Daar zeiden ze: ‘Gooi maar in de prullenbak.’”

Rens komt met een ander advies. Hij constateert dat de schakelaar lam is. Maar dat is wat hem betreft geen groot probleem. “Het is een vrij standaard schakelaar. Ik weet een adresje waar ze deze waarschijnlijk wel verkopen. Daar stuur ik meneer naartoe. Als hij dan volgende week terugkomt met een vervangende schakelaar, dan zetten we die erin.”

 

Andere oplossingen voor problemen met elektrische kachels

Reparateurs geven in de RepairMonitor aan dat ze de problemen vaak kunnen oplossen door een of meer van de onderstaande handelingen uit te voeren:

– condensator vervangen
– contacten, thermostaat of andere onderdelen schoonmaken
– stof verwijderen
– smeren
– zekering vervangen
– snoer repareren of vervangen

Soms is een creatievere oplossing nodig. Volgens gegevens in de RepairMonitor wordt soms een gebroken onderdeel gelijmd en wordt er een steunplaatje toegevoegd (“glued broken base and added backing plate”). In een geval waarin een ventilatorkachel aanliep, werden spacers geplaatst tussen de ventilator en de behuizing (“put spacers between fan and the main housing”). In diverse gevallen werd de aan-uit-knop gebypassed; je kunt het apparaat dan alleen nog uitzetten door de stekker uit het stopcontact te halen.

Redenen waarom reparaties van elektrische kachels niet lukken

Als reparaties van elektrische verwarmingselementen niet lukken, dan komt dat vaak doordat er geen reserveonderdelen zijn of doordat reserveonderdelen te duur zijn. Maar in de RepairMonitor worden ook andere redenen aangegeven. Soms was een kachel of radiator te zeer versleten, was er geen manier om het product open te krijgen of zou de reparatie te veel tijd gaan kosten. Soms ook kon de reparateur het probleem niet vinden.

Repareer je elektrische verwarmingselement zelf of kom langs in het Repair Café!

Heb jij hulp nodig bij het repareren van jouw ventilatorkachel, straalkachel of elektrische radiator? Kom dan naar een Repair Café bij jou in de buurt. Wil je de reparatie zelf doen? Vind dan een reparatiehandleiding bij iFixit! Je kunt deze stap-voor-stap-handleidingen natuurlijk ook gebruiken om jouw bezoek aan het Repair Café voor te bereiden. Zo lees je wat je ongeveer kunt verwachten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top