
Nederland heeft sinds vandaag een Nationaal Reparateursregister. In dat register worden erkende reparateurs vermeld. Het register moet het makkelijker maken om een goede reparateur te vinden. Op die manier wil Nederland reparatie bevorderen.
Reparateursregister bevat nu nog maar 23 reparatiebedrijven
Het register is op 20 april in een eerste versie online gekomen. Het bevat nu nog slechts gegevens van 23 reparatiebedrijven op het gebied van witgoed, beeld en geluid, telecom en ict. Dit najaar wordt een uitgebreidere versie gelanceerd. Daarin moeten alle erkende reparateurs gevonden kunnen worden.
Het Nationaal Reparateursregister wordt onderhouden door Techniek Nederland, de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de elektrotechnische detailhandel. Het is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in het kader van de Europese Ecodesign-richtlijn die sinds maart 2021 van kracht is.
Ook Repair Cafés moeten plaats krijgen in Nationaal Reparateursregister
Repair Café International pleit er sindsdien voor dat ook Repair Cafés een plaats krijgen in het Nationaal Reparateursregister. De stichting ziet zich daarin gesteund door de Europese Commissie, in het recente voorstel voor het recht op reparatie. Volgens dat voorstel moeten er in alle EU-landen online platforms komen die consumenten in contact brengen met reparateurs in hun buurt. De Europese Commissie schrijft expliciet dat deze platforms zich niet alleen hoeven te richten op professionele reparateurs, maar kunnen worden uitgebreid met reparatie-initiatieven vanuit burgers zelf.
Martine Postma, directeur van Repair Café International, is hierover in Nederland al geruime tijd in overleg met de betrokken partijen. “Repair Cafés vormen een belangrijk onderdeel van de Nederlandse reparatie-infrastructuur en dat wordt breed onderkend“, legt Martine uit.
In het Repair Café krijgen bezoekers advies over zorgvuldig gebruik en onderhoud van spullen
Ze benadrukt dat Repair Cafés voldoende kennis in huis hebben om veel problemen met niet functionerende voorwerpen op te lossen. “De praktijk wijst uit dat het vaak gaat om zaken die je kunt verhelpen met eenvoudige handelingen zoals schoonmaken, smeren, ontkalken… Dat soort handelingen hoort bij normaal onderhoud dat mensen in principe gewoon zelf zouden moeten doen. In het Repair Café maken onze vrijwilligers mensen daarop attent en leren hun wat ze precies moeten doen.”
Repair Cafés zijn erkende vorm van eerstelijns hulp bij kapotte spullen
Repair Cafés zijn volgens Martine een algemeen erkende vorm van eerstelijns hulp bij kapotte spullen. “Daarom zou het Nationaal Reparateursregister mensen actief moeten wijzen op hun bestaan. Daarbij kan heel eenvoudig duidelijk worden gemaakt dat Repair Cafés geen professionele diensten zijn, maar bijeenkomsten van kundige vrijwilligers met vaak tientallen jaren ervaring. Het gaat mij erom dat de Repair Cafés worden opgenomen in elk systeem dat bedoeld is om reparateurs vindbaar te maken.”
Repair Café International meent dat professionele reparateurs en Repair Cafés elkaar goed kunnen aanvullen. “Op veel plaatsen gebeurt dat nu ook al, zoals in Ede. Daar verwijst de professionele Reparatiewinkel klanten met kleine, eenvoudige problemen door naar het plaatselijke Repair Café. Andersom verwijst Repair Café Ede bezoekers voor complexere problemen door naar de Reparatiewinkel.”
Vrijwilligers van Repair Café Ede verwijzen in voorkomende gevallen door naar de professionele Reparatiewinkel
Meer informatie
- Zoek in het Nationaal Reparateursregister;
- Lees het voorstel van de Europese Commissie voor het recht op reparatie;
- Lees ons nieuwsbericht over de Europese Ecodesign-richtlijn, waarin voor het eerst werd gesproken over reparateursregisters;
- Lees het rapport ‘Verkenning Nederlandse reparatie-infrastructuur’, waarin Repair Cafés een van de zeven pijlers worden genoemd;
- Lees onze eerdere berichtgeving over het recht op reparatie in de EU.
Dit bericht heeft 0 reacties