skip to Main Content

Zaterdag 19 mei was een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van het Repair Café. De Stichting Repair Café organiseerde de eerste Landelijke Repair Café-dag. Deze bijeenkomst was bedoeld voor de organisatoren van de inmiddels bijna 40 locaties in het land. Het doel: ervaringen uitwisselen, elkaar ontmoeten en inspiratie opdoen.

Enthousiaste vrijwilligers
Ruim zestig organisatoren uit alle hoeken van het land kwamen bijeen in De Kargadoor in Utrecht. Daar werden ze verwelkomd door het team van de Stichting Repair Café. Jac Engelen, vrijwilliger bij Repair Café Amsterdam-Oost en gastheer tijdens de landelijke dag, opende de bijeenkomst met een verbazingwekkende goocheltruc. Directeur Martine Postma vertelde vervolgens trots te zijn op het enthousiasme en de inzet van de vele vrijwilligers die hard werken om hun eigen Repair Café te organiseren.

Want er komt nog best veel kijken bij het opzetten ervan: een ruimte vinden, gereedschap zoeken, handige vrijwilligers bij elkaar brengen, publiciteit krijgen etc. Maar als dat eenmaal gelukt is, is iedereen enthousiast, zo bleek tijdens de bijeenkomst in Utrecht.

Locaties lopen goed
Tijdens de dag waren er workshops over allerlei praktische zaken en bijvoorbeeld ook over hoe je op langere termijn een Repair Café draaiende houdt. Gebleken is dat de lokale Repair Cafés over het algemeen goed worden bezocht. In Rotterdam-Alexander zijn zelfs zoveel belangstellenden, dat er inmiddels iedere week een Repair Café wordt georganiseerd. Ook Tilburg, Utrecht en Maastricht lopen als een trein, om er maar een paar te noemen. Want ook elders in het land is er veel enthousiasme voor gezamenlijk repareren.

Geld
Er heerst bij de organisatoren grote tevredenheid over de ruimtes die ze ter beschikking hebben, de inzet van de vrijwillige reparateurs en de aantallen bezoekers. Het blijkt bovendien niet eens zo veel geld te kosten om een succesvol Repair Café op te zetten en draaiende te houden. Lokale stichtingen, gemeenten, middenstanders en organisaties werken graag mee en geven gul. Ook het ontmoetingsaspect van het Repair Café komt goed uit de verf. Hoewel het eerste Repair Café-huwelijk nog gesloten moet worden, zijn her en der vriendschappen ontstaan tijdens het repareren.

Toekomst
De toekomst van het Repair Café lijkt er zonnig uit te zien. Het enthousiasme voor het opstarten van een eigen locatie blijft groot. De Stichting Repair Café verwacht tot eind dit jaar zeker tien nieuwe lokale groepen te mogen verwelkomen. Die komen bovenop de al bijna veertig (40!) Repair Cafés die Nederland nu al telt. Er zijn plannen om ook in andere landen Repair Cafés te gaan ondersteunen. De Stichting is druk bezig met het uitwerken van een buitenland-strategie. Meer daarover na de zomer!

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top