skip to Main Content

Dit artikel is aangepast op 2 februari 2023

De wereld is de afgelopen jaren niet meer, maar juist minder circulair geworden. Het hergebruik van materialen is gedaald van 9,1 naar 7,2 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse Circularity Gap Report van stichting Circle Economy. In Nederland gaat het al niet veel beter: volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is het gebruik van de meeste grondstoffen de afgelopen jaren niet gedaald en is er nauwelijks vooruitgang geboekt bij het realiseren van een circulaire economie.

De wereldeconomie heeft in de afgelopen 20 jaar net zoveel grondstoffen verbruikt als in tachtig jaar daarvoor. Daarmee is de circulaire economie verder weg dan ooit, constateert het tv-programma EenVandaag. “Het heeft te maken met bevolkingsgroei, maar ook de hoeveelheid verbruikte grondstoffen per persoon neemt toe”, vertelde Martijn Lopez Cardozo van Circle Economy op 16 januari bij EenVandaag.

Spullen langer gebruiken en vaker repareren draagt bij aan de oplossing

Volgens Martijn moet het grondstofverbruik met 30 procent omlaag. “Dan kunnen we binnen de grenzen van de planeet leven.”  Daarvoor moet de wereld volgens hem veel slimmer omgaan met materialen in de vier sectoren die de meeste grondstoffen gebruiken: voedsel, mobiliteit, industrie en huisvesting.

Maar ook langer doen met spullen en vaker repareren draagt bij aan de oplossing. In een eerder Circularity Gap Report constateerde Circle Economy al dat de rol van reparatie twee keer zo groot moet worden. Ook het PBL benadrukt de noodzaak om reparatie veel meer te stimuleren, bijvoorbeeld door meer reparatiediensten te laten vallen onder het lage btw-tarief of zelfs btw-vrij te maken.

Bekijk hieronder het item van EenVandaag, waarbij een verslaggever onder meer een Repair Café in Amsterdam-Oost bezocht.

Meer informatie

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top