skip to Main Content

Het repareren van één product in een Repair Café kan tot 24 kilo CO2-uitstoot voorkomen. Dat is een van de conclusies die Steve Privett trekt in een onderzoek waarmee hij onlangs afstudeerde aan de Universiteit van Surrey (VK).

Privett, verbonden aan Repair Café Farnham, onderzocht gegevens van bijna 3.000 reparaties, uitgevoerd in 13 Repair Cafés in het VK. Hij bekeek allerlei aspecten van de producten en hun reparatie: het gewicht van een voorwerp, de afstand die bezoekers aflegden voor de reparatie, hoe lang het product na afloop van de reparatie weer kon worden gebruikt…

850 mensen
Als zijn bevindingen kloppen, zou dat betekenen dat alle Repair Cafés ter wereld (op dit moment 1.689) gezamenlijk iedere maand* meer dan 709.000 kilo CO2 kunnen besparen. Dat staat gelijk aan een CO2-besparing van 8.500.000 kilo per jaar. Gezien de schatting** dat een gemiddelde persoon in de westerse wereld jaarlijks een CO2-uitstoot van 10.000 kilo veroorzaakt, betekent dit dat de Repair Café-beweging op dit moment de jaarlijkse CO2-uitstoot van maximaal 850 mensen kan voorkomen.

De onderzoeker benadrukt dat zijn bevindingen indicatief zijn en bedoeld om een algemeen beeld te geven van hoe Repair Cafés de CO2-uitstoot kunnen beïnvloeden. “Ik hoop dat dit onderzoek verder debat stimuleert en leidt tot meer actie voor een duurzame toekomst”, zegt hij.

Reparatie belemmerd door gebrek aan kennis
In zijn onderzoek trekt Privett ook andere conclusies. Bijvoorbeeld dat reparatie vaak vooral wordt belemmerd door gebrek aan reparatiekennis bij het algemene publiek, en minder doordat producten slecht repareerbaar zijn. Hij betoogt dat gewone mensen de kennis missen om bij problemen met huishoudelijke voorwerpen een diagnose te kunnen stellen en het probleem op te lossen. Daardoor zijn ze geneigd producten weg te gooien, terwijl de hoge slagingspercentages in het Repair Café aangeven dat veel problemen weldegelijk opgelost kunnen worden.

Meer weten over het onderzoek van Steve Privett? Lees de samenvatting (in het Engels).

 

 

 


* Gebaseerd op de aanname dat iedere Repair Café-groep één bijeenkomst per maand houdt, waarop 25 reparaties worden verricht, waarvan 70 procent succesvol is.
** Van MilieuCentraal.

Dit bericht heeft een reactie

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top