skip to Main Content

Dit artikel is aangepast op 22 maart 2024 (link toegevoegd onder ‘Meer informatie’)

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een poster ontworpen met regels voor wat er in een ‘repair shop’ wel en niet mag gebeuren. Daar staat onder meer op: repareren mag wel, maar onderdelen demonteren voor hergebruik mag niet. ILT heeft Repair Café International gevraagd deze poster naar alle Repair Cafés in Nederland te sturen met de vraag hem in het Repair Café op te hangen. De stichting heeft dat (nog) niet gedaan, om de volgende redenen:

Repair Cafés zijn vrijwilligersinitiatieven die gelijk staan aan burenhulp. Een Repair Café is geen professionele organisatie, geen werkvloer. Repair Café International vraagt zich daarom af of de overheid Repair Café-vrijwilligers kan verbieden om bijvoorbeeld onderdelen van het ene apparaat te gebruiken bij de reparatie van een ander apparaat.

Regels zitten circulaire economie in de weg

“Het lijkt alsof de regels hier de circulaire economie in de weg zitten”, reageert Martine Postma, directeur van de stichting. “Onderdelen van een donorapparaat, dat zelf niet meer gerepareerd kan worden, kunnen het leven van een ander apparaat verlengen. Als je de circulaire economie wilt bevorderen, zou je die werkwijze juist moeten toejuichen. Dit is hergebruik op het een-na-hoogste niveau. Op deze manier voorkomen we dat onderdelen die nog prima zijn, in de shredder terechtkomen.”

Repair Café International gaat met ILT over de poster in gesprek. Wil jij je mening geven? Laat dan onderaan dit bericht een reactie achter.

Meer lezen

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Helemaal mee eens. Zeker zolang onderdelen door de fabrikanten niet, of met veel moeite en/of tegen hoge prijzen geleverd worden.

 2. This new directive, via a poster, does not quite fit with repair cafe efforts to reuse parts as per the Netherlands Circular Economy Plan to 2050 pg 67. “Promoting sharing, reuse, and repair among residents”. We hope that discussions with the ILT result in a better outcome for the reuse of spare parts. Shredding them is downcycling and this is not ideal if parts can be harvested to repair useful household items. Good luck resolving this issue.

  Karen and Danny Ellis
  Mend It, Australia

 3. Aangezien repareren wordt toegestaan in Repair Café’s, zou het ook toegestaan moeten worden om onderdelen die aantoonbaar goed functioneren en niet beschadigd zijn, te demonteren voor hergebruik.

 4. Ik val van mijn stoel van verbazing. Goed dat RC International in gesprek gaat en dit niet zonder slag of stoot overneemt.
  Graag merk ik nog het volgende op.

  De tekst waarom het gaat is:

  Wilt u AEEA inzamelen of recyclen?
  Gooi het dan niet in de vuilnisbak, maar lever het in bij een inzamelpunt. Dit betekent dat u kapotte apparatuur niet mag demonteren voor onderdelen waarmee u andere apparatuur kunt repareren. U mag kapotte apparatuur alleen demonteren als u een certificaat heeft volgens de WEEELABEX/CENELEC standaard.

  Naar mijn idee is het interessant om het volgende voor te leggen aan ILT.
  Volgens de titel gaat het hier over AEEA. Dit staat voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur door een huishouden of bedrijf. Daar is geen sprake van wanneer iemand met een apparaat naar het RC komt met de vraag om het te repareren. Dan is het niet afgedankt.
  Als ik weer terugga naar de titel van de alinea heeft dit betrekking op het inzamelen of recyclen van AEEA.
  RC’s doen niet aan inzameling en ook niet aan recycling. Dat wat een RC doet valt onder hergebruik. Dus lijkt mij de regel ook om deze reden niet van toepassing.

  Cees Goverde
  Voorzitter Stichting Repair Café Oosterhout

 5. Goede punten, Cees! Onze ervaring is dat veel partijen bij circulaire economie alleen of vooral denken aan het vinden van oplossingen voor afval. Maar je hebt helemaal gelijk: spullen die bij het Repair Café binnenkomen, zijn niet afgedankt en vallen dus ook niet onder de regels voor afval 🙂

 6. Ik snap ook niet zo goed waarom de ILT regels moet opstellen voor de Repaircafe’s? Adviezen die de veiligheid bevorderen zou ik me kunnen voorstellen.

 7. Fijn dat RC-NL zich verzet tegen de top-down aanwijzingen van hogerhand.
  Strikt genomen zou het hergebruik van schroefjes en moertjes dan ook niet meer mogen. Doel van de bemoeienis heeft denk ik te maken met de vrees dat mogelijk schadelijke onderdelen onjuist worden verwerkt. Maar daar zijn de reparateurs nog altijd zelf bij! In ons RC vragen wij inbrengers om zelf hun onherstelbare apparaat bij de milieustraat in te leveren.

 8. Nou het is erdoor hoor, komt erop neer dat we dus alleen nog een stekker van een apparaat mogen vervangen mits de eigenaar een stekker mee neemt. ik ben bang dat de Repair Cafés als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen en de vrijwilligers thuis komen te zitten. Deze vrijwilligers proberen met alle liefde mensen te helpen om hun kapotte apparaat te repareren, deze mensen zitten meestal krap bij kas en zijn dan ook erg dankbaar dat ze bij een Repair Café geholpen kunnen worden. Het systeem werkt super maar de fabrikant is er natuurlijk niet blij mee want die maakt minder winst. Nu zijn de Repair Cafés de LUL en lopen er duizenden gedupeerden rond, vrijwilligers en klanten, plus dat er heel veel apparaten weggegooid moeten worden wat totaal niet nodig is. Dit draait alleen maar om geld.

 9. Hallo, Wij vragen ons af of er al meer bekend is over het onzalige plan van het ministerie en of wij hun al aangeschreven hebben met ons protest. We hebben al genoeg gedonder gehad over onze omgevingsvergunning en een weelabex-certificaat is voor een RC niet uitvoerbaat laat staan betaalbaar. Wij doen elke dag ons stinkende best om de mensen te helpen en hebben door het gebruik van donoronderdelen de afgelopen twaalf jaar duizenden apparaten een tweede leven kunnen geven en de restanten keurig gescheiden afgevoerd ( dat mocht ook al niet!) We proberen de afvalberg te verkleinen, richten circulaire ambachtscentra in en helpen onze stadsgenoten met een kleine beurs. Dit collectief wegsmijten van apparatuur dat nog kansen heeft stuit ons tegen de borst en is ook een mes in de rug van de kringloopwinkels, die ook met hogere stortkosten worden opgezadeld en dus terecht kritischer gaan kijken bij de aanname. Wij zijn als stichting moreel verplicht dit ambtelijke gedrocht een halt toe te roepen. Ik zou zelfs persoonlijk willen bijdragen aan het ongedaan maken van dit stuk bureaucratie. Met vriendelijke Groet, Rolf Captijn, voorzitter Repaircafé Lelystad.

  1. Beste Rolf, de bezwaren zijn zeker bekend bij het ministerie en we doen er alles aan om duidelijk te maken dat we met deze maatregel het paard achter de wagen spannen en dat dit niet in het belang van de circulaire economie is. Overigens zijn wij van mening dat de beperkingen niet gelden voor Repair Cafés, aangezien dat vrijwilligersinitiatieven zijn die zich juridisch gezien in de privé-sfeer afspelen: er is sprake van burgers die elkaar helpen met het repareren van hun eigen kapotte spullen. Zie ook het artikel!

 10. Hallo, Toch nog even een reactie. Er is meer dan onze eigen organisatie. Overal in ons land wordt veel te veel apparatuur weggegooid waar nog leven in zit. Ik werk parttime bij een kringloopwinkel waar ik de techniek doe. Met bloedend hart moet ik toezien wat er wordt afgestort terwijl mijn handen jeuken om de vaak simpele reparaties te mogen uitvoeren, maar ja, mag niet……Ook het demonteren en gescheiden afvoeren zal zeker meewerken, levert arbeidsplaatsen op en mits juist uitgevoerd zelfs een kleine winst voor die ondernemer die de zaken goed en verantwoord aanpakt. Dit moet echt anders! Rolf Captijn.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top