skip to Main Content

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een poster ontworpen met regels voor wat er in een Repair Café wel en niet mag gebeuren. Daar staat onder meer op: repareren mag wel, maar onderdelen demonteren voor hergebruik mag niet. ILT heeft Repair Café International gevraagd deze poster naar alle Repair Cafés in Nederland te sturen met de vraag hem in het Repair Café op te hangen. De stichting heeft dat (nog) niet gedaan, om de volgende redenen:

Repair Cafés zijn vrijwilligersinitiatieven die gelijk staan aan burenhulp. Een Repair Café is geen professionele organisatie, geen werkvloer. Repair Café International vraagt zich daarom af of de overheid Repair Café-vrijwilligers kan verbieden om bijvoorbeeld onderdelen van het ene apparaat te gebruiken bij de reparatie van een ander apparaat.

Regels zitten circulaire economie in de weg

“Het lijkt alsof de regels hier de circulaire economie in de weg zitten”, reageert Martine Postma, directeur van de stichting. “Onderdelen van een donorapparaat, dat zelf niet meer gerepareerd kan worden, kunnen het leven van een ander apparaat verlengen. Als je de circulaire economie wilt bevorderen, zou je die werkwijze juist moeten toejuichen. Dit is hergebruik op het een-na-hoogste niveau. Op deze manier voorkomen we dat onderdelen die nog prima zijn, in de shredder terechtkomen.”

Repair Café International gaat met ILT over de poster in gesprek. Wil jij je mening geven? Laat dan onderaan dit bericht een reactie achter.

Meer lezen

Dit bericht heeft 8 reacties

  1. Helemaal mee eens. Zeker zolang onderdelen door de fabrikanten niet, of met veel moeite en/of tegen hoge prijzen geleverd worden.

  2. This new directive, via a poster, does not quite fit with repair cafe efforts to reuse parts as per the Netherlands Circular Economy Plan to 2050 pg 67. “Promoting sharing, reuse, and repair among residents”. We hope that discussions with the ILT result in a better outcome for the reuse of spare parts. Shredding them is downcycling and this is not ideal if parts can be harvested to repair useful household items. Good luck resolving this issue.

    Karen and Danny Ellis
    Mend It, Australia

  3. Aangezien repareren wordt toegestaan in Repair Café’s, zou het ook toegestaan moeten worden om onderdelen die aantoonbaar goed functioneren en niet beschadigd zijn, te demonteren voor hergebruik.

  4. Ik val van mijn stoel van verbazing. Goed dat RC International in gesprek gaat en dit niet zonder slag of stoot overneemt.
    Graag merk ik nog het volgende op.

    De tekst waarom het gaat is:

    Wilt u AEEA inzamelen of recyclen?
    Gooi het dan niet in de vuilnisbak, maar lever het in bij een inzamelpunt. Dit betekent dat u kapotte apparatuur niet mag demonteren voor onderdelen waarmee u andere apparatuur kunt repareren. U mag kapotte apparatuur alleen demonteren als u een certificaat heeft volgens de WEEELABEX/CENELEC standaard.

    Naar mijn idee is het interessant om het volgende voor te leggen aan ILT.
    Volgens de titel gaat het hier over AEEA. Dit staat voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur door een huishouden of bedrijf. Daar is geen sprake van wanneer iemand met een apparaat naar het RC komt met de vraag om het te repareren. Dan is het niet afgedankt.
    Als ik weer terugga naar de titel van de alinea heeft dit betrekking op het inzamelen of recyclen van AEEA.
    RC’s doen niet aan inzameling en ook niet aan recycling. Dat wat een RC doet valt onder hergebruik. Dus lijkt mij de regel ook om deze reden niet van toepassing.

    Cees Goverde
    Voorzitter Stichting Repair Café Oosterhout

  5. Goede punten, Cees! Onze ervaring is dat veel partijen bij circulaire economie alleen of vooral denken aan het vinden van oplossingen voor afval. Maar je hebt helemaal gelijk: spullen die bij het Repair Café binnenkomen, zijn niet afgedankt en vallen dus ook niet onder de regels voor afval 🙂

  6. Ik snap ook niet zo goed waarom de ILT regels moet opstellen voor de Repaircafe’s? Adviezen die de veiligheid bevorderen zou ik me kunnen voorstellen.

  7. Fijn dat RC-NL zich verzet tegen de top-down aanwijzingen van hogerhand.
    Strikt genomen zou het hergebruik van schroefjes en moertjes dan ook niet meer mogen. Doel van de bemoeienis heeft denk ik te maken met de vrees dat mogelijk schadelijke onderdelen onjuist worden verwerkt. Maar daar zijn de reparateurs nog altijd zelf bij! In ons RC vragen wij inbrengers om zelf hun onherstelbare apparaat bij de milieustraat in te leveren.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top