skip to Main Content

Repair Café Don Bosco ‘s-Heerenhoek heeft de prijs gewonnen voor het beste circulaire burgerinitiatief van de provincie Zeeland. De zogeheten Kringlogo-prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Zeeuwse Milieufederatie.

Het winnende initiatief is een Repair Café op Basisschool Don Bosco – de enige basisschool in het Zeeuwse dorp ‘s-Heerenhoek. Op de school organiseren vrijwilligers sinds 2022 een wekelijks Repair Café om kinderen te laten kennismaken met techniek.

“Kinderen werken onder schooltijd in een groep van zes tot acht kinderen drie keer een middag in het Repair Café op school”, vertelt initiatiefnemer Jan Baaijens. “Bij elke nieuwe groep starten we met een theorieles over techniek en het belang van repareren. Het Repair Café is een groot succes. De kinderen vinden het repareren hartstikke leuk en nemen vaak zelf spullen mee, meestal speelgoed en huishoudelijke apparaten.” Jan en zijn team worden ondersteund door de vrijwilligers van Repair Café Vlissingen.

‘Innovatieve samenwerking stimuleert bewustwording bij jongeren’

De jury van de Kringlogo-prijs was onder de indruk van het Repair Café in de klas. “Dit initiatief geeft een verrassende wending aan het traditionele concept van het Repair Café door de betrokkenheid van een basisschool”, licht de jury toe. “Op deze manier worden kinderen zich bewust van de urgentie van hergebruik. Het is een verfrissende aanpak, geïntegreerd in het onderwijsprogramma van de basisschool. Deze innovatieve samenwerking stimuleert niet alleen duurzaamheid, maar ook educatie en bewustwording bij de jongere generatie.”

Repair Café Don Bosco ‘s-Heerenhoek mag een jaar lang het officiële Kringlogo gebruiken. Daarnaast is er een wisseltrofee, gemaakt van resthout. Jan Baaijens nam deze trofee in ontvangst op 12 maart, tijdens de Week van de Circulaire Economie.

Kinderen zijn trots op prijs

“We zijn ontzettend blij met deze prijs”, zei hij bij de uitreiking. “En de kinderen vinden het prachtig dat ze in het zonnetje zijn gezet met hun reparatiewerk.” Repair Café Don Bosco ‘s-Heerenhoek streeft ernaar dat veel meer scholen hun eigen Repair Café in de klas starten en is bereid daar ook bij te helpen.

Meer informatie

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top