skip to Main Content

Dit artikel is aangepast op 1 oktober 2022

Onze samenleving staat voor grote uitdagingen: het klimaat verandert, grondstoffen raken op en de aarde wordt steeds meer vervuild. Hoog tijd om de omschakeling naar een circulaire economie te versnellen! Minder afval en meer hergebruik van producten zijn daarbij belangrijke onderdelen. Daarom worden nu in heel Nederland circulaire ambachtscentra opgezet.

Subsidieregeling voor circulaire ambachtscentra

Van 1 tot en met 31 oktober 2022 kunnen gemeenten hiervoor subsidie aanvragen bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In totaal is 1 miljoen euro subsidie beschikbaar (maximaal 50.000 euro per projectaanvraag). Ook jij kunt je steentje bijdragen!

Ambachtscentra brengen circulaire economie in de praktijk

Een circulair ambachtscentrum is een plek waar producthergebruik en reparatie centraal staan. Door het verbinden van een kringloopwinkel, een reparatiewerkplaats, een milieustraat en het onderwijs wordt onnodig weggooien van producten en grondstoffen voorkomen. Daarnaast bieden de centra sociale werkgelegenheid en ontwikkelkansen voor jong en oud. Door deze combinatie zijn circulaire ambachtscentra van grote waarde voor de samenleving en voor de circulaire economie. Daar blijkt ook uit een studie van het Impact Institute.

Veel kringloopwinkels hebben al een werkplaats, die binnen het circulair ambachtscentrum intensiever kan worden gebruikt.

Hoe een circulair ambachtscentrum er precies uit moet zien, staat nog niet vast. Op veel plaatsen in Nederland wordt momenteel geëxperimenteerd om te ontdekken welke aanpak het beste werkt. Zo bouwen sommige gemeentes een nieuwe milieustraat met meer mogelijkheden om materiaalstromen te scheiden. Op andere plaatsen gaan kringloopwinkels en Repair Cafés intensiever samenwerken. Op weer andere locaties geven makers en ontwerpers afgedankte spullen een nieuw leven. Het doel is overal om een centrum te creëren van werkgelegenheid, onderwijs en ontmoeting. Dat is de circulaire economie in de praktijk.

Aan de slag kunt met een circulair ambachtscentrum in jouw gemeente

Samen met Stichting Repair Café, de VNG, NVRD en de BKN heeft Rijkswaterstaat een Inspiratiedocument Circulaire Ambachtscentra gemaakt. Dit interactieve document neemt je mee in de verschillende pijlers van een circulair ambachtscentrum. Je vindt er concrete voorbeelden, handige tips uit de praktijk en ervaringen van experts. Het inspiratiedocument kan een handig startpunt zijn om met partners in gesprek te gaan en samen te verkennen of er ook in jouw buurt een circulair ambachtscentrum kan worden opgezet.

Meer weten

Door slimme samenwerking kan ook veel meer textiel op hoog niveau worden hergebruikt. 

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Geweldig dat er zoveel aan het milieu wordt gedacht hard nodig.
    Bij ons in Etten-Leur gaat het ook beginnen we zijn met drie mensen gehoord hoe wij er overdenken.
    Voor onze wijk betekent het CA dat de mensen die al minder te besteden hebben hun defecte apparaten hier moeten inleveren en dan weer een nieuw apparaat gaan kopen.
    Want bestelde onderdelen bij de fabrikant zijn naar verhouding duur, zodat ze afhankelijk zijn van een systeem dat er op gericht is om winst te maken.
    Een bij de kringloper een gebruikt apparaat kopen is voor hun gewoonweg te duur en vaak niet aanwezig, te meer daar de fabrikanten er wel voor gezorgd hebben dat die apparaten gelijk weggegooid kunnen worden.
    We hebben aangedrongen dat wij als repair-café vrije toegang mogen hebben op de materiaal stroom die gedemonteerd wordt om ook de mensen waar bij de financiële nood hoog is een goedkope reparatie te gunnen n.l. gratis!!!

    1. Beste George, wat goed dat jullie in Etten-Leur ook aan de slag gaan met een circulair ambachtscentrum! Je zou w.b. het repareren ook nog een stapje verder kunnen gaan: een reparatieservice op het CA aanbieden, waar mensen dan bij langs kunnen komen als ze hun kapotte voorwerp (apparaat of ander voorwerp) na reparatie weer willen gaan gebruiken. Dat is de kortste en beste weg naar producthergebruik. In Apeldoorn doen ze dat zo. Hier kun je lezen hoe ze dat organiseren. Ook een idee voor Etten-Leur? Veel succes!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top