skip to Main Content

Onze samenleving staat voor grote uitdagingen: het klimaat verandert, grondstoffen raken op en de aarde wordt steeds meer vervuild. Hoog tijd om de omschakeling naar een circulaire economie te versnellen! Minder afval en meer hergebruik van producten zijn daarbij belangrijke onderdelen. Daarom worden nu in heel Nederland circulaire ambachtscentra opgezet. Ook jij kunt je steentje bijdragen!

Ambachtscentra brengen circulaire economie in de praktijk

Een circulair ambachtscentrum is een plek waar producthergebruik en reparatie centraal staan. Door het verbinden van een kringloopwinkel, een reparatiewerkplaats, een milieustraat en het onderwijs wordt onnodig weggooien van producten en grondstoffen voorkomen. Daarnaast bieden de centra sociale werkgelegenheid en ontwikkelkansen voor jong en oud. Door deze combinatie zijn circulaire ambachtscentra van grote waarde voor de samenleving en voor de circulaire economie. Daar blijkt ook uit een studie van het Impact Institute.

Veel kringloopwinkels hebben al een werkplaats, die binnen het circulair ambachtscentrum intensiever kan worden gebruikt.

Hoe een circulair ambachtscentrum er precies uit moet zien, staat nog niet vast. Op veel plaatsen in Nederland wordt momenteel geëxperimenteerd om te ontdekken welke aanpak het beste werkt. Zo bouwen sommige gemeentes een nieuwe milieustraat met meer mogelijkheden om materiaalstromen te scheiden. Op andere plaatsen gaan kringloopwinkels en Repair Cafés intensiever samenwerken. Op weer andere locaties geven makers en ontwerpers afgedankte spullen een nieuw leven. Het doel is overal om een centrum te creëren van werkgelegenheid, onderwijs en ontmoeting. Dat is de circulaire economie in de praktijk.

Aan de slag kunt met een circulair ambachtscentrum in jouw gemeente

Samen met Stichting Repair Café, de VNG, NVRD en de BKN heeft Rijkswaterstaat een Inspiratiedocument Circulaire Ambachtscentra gemaakt. Dit interactieve document neemt je mee in de verschillende pijlers van een circulair ambachtscentrum. Je vindt er concrete voorbeelden, handige tips uit de praktijk en ervaringen van experts. Het inspiratiedocument kan een handig startpunt zijn om met partners in gesprek te gaan en samen te verkennen of er ook in jouw buurt een circulair ambachtscentrum kan worden opgezet.

Meer weten

Door slimme samenwerking kan ook veel meer textiel op hoog niveau worden hergebruikt. 

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top