skip to Main Content

Het jubileumsymposium Celebrating Repair was een groot succes. Met dit drukbezochte evenement in de centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam, op vrijdag 18 oktober, werd het tienjarig bestaan van Repair Café gevierd.

De honderden aanwezigen kregen een zeer gevarieerd programma voorgeschoteld. Keynote-spreker Tine de Moor plaatste het Repair Café in een breder perspectief. Ze liet zien hoe goed het initiatief aansluit bij de huidige mentaliteit.

Kennis die in je handen zit
“Driekwart van de bevolking heeft al de mind-set om spullen te willen repareren; deze mensen moeten alleen de juiste instrumenten aangereikt krijgen. Repair Café is zo’n instrument”, zei de hoogleraar van de Universiteit Utrecht. Ze roemde de ‘experiential knowledge’ – “kennis die in je handen zit” – waar de Repair Cafés zo rijk aan zijn.

Hoogleraar Tine de Moor ziet kansen voor Repair Cafés om de waardering voor technische kennis te vergroten.

Senseo versus Nespresso
Na de inspirerende keynote gingen Repair Café-reparateurs voor het eerst in gesprek met productfabrikant Philips. Directeur sustainability Eelco Smit luisterde naar de tips van reparateurs Piet van der Zanden (Repair Café Ridderkerk) en Frans Snijders Blok (Repair Café Bussum) voor verbeteringen in het ontwerp van de Senseo – het product dat je in het Repair Café het vaakst voorkomt. Frans noemde de Senseo overigens een zeer repareerbaar product, zeker vergeleken bij de Nespresso, die hij in Bussum de laatste jaren steeds vaker op tafel krijgt.

Eelco Smit (midden) beloofde de suggesties van Piet van der Zanden (tweede van rechts) te zullen doorgeven aan de productontwerpers bij Philips.

Het begon met het Repair Manifesto
Tijdens het ochtendprogramma blikte Repair Café-bedenker Martine Postma terug op de afgelopen tien jaar. Ze vertelde onder meer hoe het allemaal begon: met het Repair Manifesto van Joanna van der Zanden, van Platform21.

Moderator Andrea van Pol (links) in gesprek met Martine Postma.

Nieuwe, frisse huisstijl
Ook presenteerde Martine de nieuwe huisstijl van Repair Café: “Met dit nieuwe, frisse logo willen we laten zien dat Repair Café voor iedereen is, ook voor jonge mensen.” De nieuwe huisstijl zal binnenkort aan alle Repair Cafés beschikbaar worden gesteld.

De onderdelen ervan bieden de gebruikers meer mogelijkheden om zelf dingen als posters en flyers te maken, en te variëren in opmaak en kleurgebruik. “De nieuwe huisstijl biedt meer vrijheid en meer keus”, lichtte Martine toe.

Ton subsidie voor Stichting Repair Café
Er was ook nieuws uit de politiek. Tweede-Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) vertelde dat zij een amendement heeft ingediend op de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Volgens dat amendement ontvangt Stichting Repair Café volgend jaar een ton subsidie van het Rijk voor het uitvoeren van haar kerntaken. “Een cadeautje voor tien jaar Repair Café”, zei het Kamerlid. Haar inzet is dat de subsidie niet eenmalig, maar jaarlijks wordt toegekend.

Tweede-Kamerlid Carla Dik-Faber heeft goed nieuws voor Stichting Repair Café.

Martine Postma noemde dit geweldig nieuws, maar ook noodzakelijk. “Wij hebben op dit moment geen structurele bronnen van inkomsten”, vertelde ze. “Terwijl we wel bijdragen aan het vormgeven van de Circulaire Economie – aan overheidsbeleid dus. Het is goed als daar een bijdrage vanuit de overheid bij komt.”

Nieuwe vormen van samenwerking
Tot besluit van de ochtend werd er gesproken over nieuwe vormen van samenwerking om repareren nog beter in het dagelijks leven te verankeren. De Vlaamse Rosalie Heens vertelde over de verbindingen die de Repair Cafés in Gent aangaan met andere initiatieven. Sjaak Langenberg vertelde over zijn kunstproject rond maken en repareren in de zorg. Esther Slegh (Goeree-Overflakkee) en Annie van Genugten (Uden) gingen in op het nieuwe concept Circulair Ambachtscentrum, waarbij wordt samengewerkt tussen kringloopwinkels, milieustraten en Repair Cafés.

Zelf repareren: smartphones, paraplu’s…
Na de lunch kon iedereen zelf de handen uit de mouwen steken. Er waren workshops, presentaties en demonstraties. Zo kon je leren hoe je zelf een smartphone repareert met hulp van iFixit. Maar je kon ook een kapotte paraplu leren herstellen, en je eigen herbruikbare broodzak maken. Studenten van de Rietveld Academie toonden nieuwe materialen in hun REPAIRLAB. Bezoekers konden hun persoonlijke actiepunten voor een repareercultuur opschrijven in hun eigen Repair Manifesto. Tal van kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers presenteerden hun werk.

Jasper Fleischhauer (links) van iFixit weet alles over smartphone-reparaties.

Kunstenaar Julia Mandle was in Parijs in de leer bij een paraplureparateur.

REPAIRLAB: een geheel nieuwe visie op repareren!

Petra Olgers (links) en Anneloes van Kesteren adviseerden over het starten van je eigen Repair Café.

Op de jeugdafdeling van de bibliotheek kon je terecht in het Kids Repair Café.

MOOI STUK! Ode aan de reparatie
De feestelijke dag eindigde met de opening van de tentoonstelling MOOI STUK! Ode aan de reparatie. In deze unieke tentoonstelling worden gerepareerde voorwerpen getoond alsof het museumstukken zijn. De tentoonstelling is een idee van Joanna van der Zanden, die samen met Martine Postma het hele jubileumprogramma bedacht. De vijf stukken en reparatieverhalen zijn eerst enkele weken te bekijken en beluisteren in Amsterdam. Daarna reizen ze langs diverse bibliotheken in Nederland.

Terwijl je kijkt naar het gerepareerde voorwerp, luister je naar de visie van de reparateur.
Alle foto’s op deze pagina: Martin Waalboer/Stichting Repair Café

Dit bericht heeft 6 reacties

  1. Beste RC team, gefeliciteerd!
    Leuk dat het nu zoveel aandacht heeft. Ik had er graag bij willen zijn, maar het is me niet gelukt. Veel succes!
    Groet, Faik Ozen (ex-RC’er)

  2. Aller eerst nog gefeliciteerd met het 10 jarig bestaan. ook wij in Zutphen merken dat de Sire actie meer drukte geeft
    Het worden mooie zaterdagen hier

    ps waarom staat de tekst van het nieuwe logo 10grd. naar beneden. We moeten toch de weg omhoog zoeken

  3. Wij repareren al 9 jaar met een super gemotiveerd vrijwilligers team in Heerlen. Mensen weten ons steeds beter te vinden via internet EN de SIRE spotjes. Ze vinden het zonde om erfstukken en dure apparatuur zomaar weg te gooien, maar ook nieuwe spullen gaan steeds vaker snel kapot ! De gezelligheid en een sociaal praatje staan bij ons hoog in de wapperende RC banner.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top