skip to Main Content

Waarom willen mensen een kapot product repareren bij een Repair Café? Dat onderzocht Lianne Pit in haar masterthesis ‘The untold stories of the Repair Café‘, waarmee zij onlangs afstudeerde aan de Wageningen Universiteit.

Interviews
Om het antwoord op deze vraag te vinden, bezocht Lianne het afgelopen jaar een aantal keer Repair Café Wageningen. Ze volgde tien verschillende producten die het Repair Café binnenkwamen, onder meer een vest, een dvd-speler en een papierversnipperaar. Met de eigenaren van deze producten hield ze interviews. De eigenaren vertelden aan Lianne: waarom zij het voorwerp wilden repareren, waarom ze het niet zelf thuis repareerden, waarom ze het niet vroegen aan vrienden, familie, of een professionele reparateur en hoe ze bij het Repair Café terecht zijn gekomen.

Grote waardering voor reparateurs
Lianne ontdekte dat veel mensen het Repair Café bezoeken omdat producten hier gemakkelijk kunnen worden onderzocht op repareerbaarheid. Ook komen mensen langs omdat het financieel aantrekkelijk is: in het Repair Café kun je een bijdrage betalen voor de reparatie, maar dat is niet verplicht.

Een andere reden die eruit sprong voor het bezoeken van het Repair Café zijn de reparateurs. Alle producteigenaren waren vol lof over de reparateurs en de hoeveelheid kennis, vaardigheden, materialen en apparatuur waarover ze beschikken. Daarnaast werd het leren repareren van je eigen product ook genoemd als reden om naar het Repair Café te gaan. Na het bezoek aan het Repair Café zien eigenaren een voorwerp vaak niet meer als één geheel, maar als een verzameling onderdelen die vaak prima te repareren zijn.

Wegwerpmaatschappij veranderen
Lianne concludeert in haar masterthesis dat Repair Cafés onze wegwerpmaatschappij daadwerkelijk kunnen veranderen: alle producteigenaren die zij interviewde, zeiden na hun eerste bezoek aan het Repair Café dat ze zeker terug zullen komen als er in de nabije toekomst weer iets kapot gaat. Zoals een van de producteigenaars het verwoordde: “Ik zal zeker anderen vertellen over mijn ervaring met het Repair Café en ik zal het Repair Café zeker nog een keer bezoeken als er weer een product moet worden gerepareerd.”

Benieuwd naar het onderzoek? Download de masterthesis van Lianne Pit (in het Engels).

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top