skip to Main Content

Geef je bandrecorder, platenspeler, cd-speler of dvd-speler een nieuw leven!

Bij veel Repair Cafés komen regelmatig bezoekers langs met audio-en videoapparaten. Zeker oudere apparaten, zoals platenspelers of cd-spelers, komen vaak op tafel. Ze kampen veelal met slijtageproblemen. Het goede nieuws is dat ze vaak prima te repareren zijn en daarna nog jaren meekunnen. Ongeveer de helft van alle aangeleverde audio- en videoapparaten wordt in het Repair Café met succes gerepareerd.

Dat blijkt uit de RepairMonitor, een online systeem waarin reparateurs van over de hele wereld bijhouden welke spullen ze in hun Repair Café repareren. Dankzij die gegevens kunnen we ook precies zien wat de meest voorkomende oorzaken zijn, bijvoorbeeld als een cd-speler het niet meer doet.

Cd-speler of dvd-speler repareren

Bij cd-spelers en dvd-spelers is de lens heel vaak het probleem. Deze werkt niet meer en daardoor leest het apparaat geen cd’s of dvd’s meer. Het komt ook regelmatig voor dat de lade waar het schijfje in moet niet meer goed werkt. Soms gaat de lade zelfs helemaal niet meer open.

Als de lade van een cd-speler of dvd-speler niet meer werkt, is smeren vaak de oplossing.

Zulke problemen kunnen vaak eenvoudig worden verholpen, door de lens schoon te maken of de cd- of dvd-lade te smeren. “Daar heb je alleen een beetje alcohol en een wattenstaafje voor nodig”, vertelt Mark van Maanen van Repair Café Enschede-Zuid. Een reinigings-cd laten draaien kan soms ook al de oplossing zijn.

Dankzij zulke kleine handelingen konden 151 van de 330 in de RepairMonitor ingevoerde cd-spelers gerepareerd worden. Het lukt helaas niet altijd, want soms kan zo’n apparaat niet goed gedemonteerd worden of is niet duidelijk wat er precies defect is. Bij de dvd-spelers werden 119 van de 226 ingevoerde reparaties succesvol voltooid.

Bandrecorder of platenspeler repareren

Platenspelers en bandrecorders worden minder vaak naar een Repair Café gebracht, maar die zijn vaak ook weer wat jaren ouder. Daardoor hebben zij nog meer last van ouderdomsverschijnselen. Stofopbouw, weke snaren, een uitgerekt veertje: het zijn allemaal problemen die je moeilijk kunt voorkomen. Gelukkig kunnen dit soort euvels vaak relatief makkelijk opgelost worden.

Oude bandrecorders zijn over het algemeen goed te repareren, zeker in het Repair Café!

Bij een platenspeler kan het veertje opnieuw worden gespannen of de snaar vervangen. Soms kan het ook al veel helpen om de platenspeler schoon te maken of te smeren. Bij bandrecorders gaat het ook vaak om smeren en schoonmaken. Philip Leenman van Repair Café Bussum: “Kleine dingetjes, zoals een zekering, een ringetje, een snaartje, een schroefje. Dat hebben we allemaal ruim op voorraad. Schoonmaken is ook geen probleem.”

De meeste dingen zijn wel te repareren, zegt Mark van Repair Café Enschede-Zuid. En vaak steekt de bezoeker daar nog wat van op ook. “Sommige mensen vinden het heel interessant en willen graag meekijken. Die hebben ze zoiets van: ‘o, dat is niet zo moeilijk.’ Ik leg ze dan graag uit wat ik doe.”

Audio- en videoapparaten met een verhaal

Mensen brengen hun apparaat om allerlei redenen naar een Repair Café. Volgens Frans van de Pavoordt van Repair Café Eindhoven-Blixembosch zijn er grofweg drie categorieën bezoekers. “Sommigen hebben het milieu in hun achterhoofd. Zij denken: ‘alles wat ik kan laten repareren hoef ik niet weg te gooien, en dat is beter voor het milieu.’ De tweede groep heeft er, al dan niet even, het geld niet voor om een nieuw apparaat te kopen. De derde categorie is de leukste als je het ons vraagt. Dat zijn de mensen die met iets ouds aan komen zetten waar een verhaal bij zit. Die mensen zijn aan het voorwerp gehecht.”

Zo kwam er bij Frans ooit een mevrouw met een heel oude buisradio die kapot was gegaan. Haar ouders hadden die radio gekocht met het geld dat ze voor hun bruiloft hadden gekregen. Frans wist het apparaat uiteindelijk te repareren, na een hele zoektocht naar een origineel onderdeel. “Het leuke was dat er jaren later een auto door mijn straat kwam gereden. Het raam ging open en toen riep iemand: ‘Frans, hij doet het nog steeds hoor!’. En dat was die mevrouw van de radio.”

Repareer audio- of videoapparaten zelf of kom langs in het Repair Café!

Heb jij hulp nodig bij het repareren van jouw audio- of videoapparatuur? Kom dan naar een Repair Café bij jou in de buurt. Wil je de reparatie zelf doen? Vind dan een reparatiehandleiding bij iFixit! Je kunt deze stap-voor-stap-handleidingen natuurlijk ook gebruiken om jouw bezoek aan het Repair Café voor te bereiden. Zo lees je wat je ongeveer kunt verwachten.

 

Back To Top